Anunțul, postat pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, a fost făcut cu ocazia aniversării unui an de la adoptarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii. Această reformă, considerată cea mai amplă din istoria pensiilor românești, promite nu doar o majorare a veniturilor pensionarilor, ci și o mai bună predictibilitate și echitate în sistemul de pensii. Ministrul a subliniat că noul mecanism de majorare a pensiilor asigură că beneficiile vor fi proporționale cu contribuțiile aduse la sistem, răsplătind astfel stabilitatea și contribuția la muncă.
Un alt aspect important al noii legislații este clarificarea momentului în care pensionarii vor primi majorările. Astfel, este garantat că pensiile vor fi ajustate anual în luna ianuarie, oferind un imbold suplimentar pentru pensionari în fața provocărilor economice. În plus, pensionarii care primesc indemnizație socială, adică pensia minimă garantată, vor beneficia de o majorare și mai mare de 10,4%, ceea ce va duce indemnizația la 1.415 lei.
Ministerul Muncii a evidențiat și un aspect crucial al consolidării sistemului de pensii: renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu Comisia Europeană. Prin această renegociere, a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB, care risca să înghețe pensiile, oferind astfel o marjă de manevră mai mare pentru viitoarele ajustări.
Majorările de pensii vin la un moment oportun, având în vedere că inflația a reprezentat o problemă persistentă în ultimii ani. Creșterea cu 12,1% a Punctului de Referință nu doar că depășește rata inflației, dar reprezintă și un angajament clar al guvernului față de pensionari, de a oferi o susținere financiară stabilă.
„Pensiile românilor se majorează! Valoarea Punctului de Referință crește cu 12,1% și ajunge la 91 de lei
De la 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (#VPR) va fi majorată de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creștere cu 12,1%.
Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.
Astăzi, 20 noiembrie, se împlinește un an de la adoptarea de către Parlament a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de #pensii. Implementarea acestei legi a presupus cea mai amplă reformă din istoria sistemului public de pensii din România. În plus, datorită acestei legi, Comisia Europeană a acceptat renegocierea PNRR astfel încât a fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB care ar fi putut conduce la o înghețare a pensiilor.
Noua lege clarifică și momentul în care se fac majorările și introduce garanția că pensiile vor crește anual în luna ianuarie.
De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizație socială (pensia minimă garantată) vor beneficia de o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizația socială pentru #pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025”, a scris Ministerul Muncii pe pagina de socializare.