Răspunsurile oferite de Daniel Florea, candidatul PSD la Primăria sectorului 5, pentru Calea Europeană:
România va deține, în 2019, președinția rotativă a UE. Ce lipsește cel mai mult Bucureștiului pentru a fi o capitală europeană, dincolo de coordonatele geografice? Care ar fi primul lucru pe care l-ați face pentru a reduce handicapul pe care-l are București față de alte capitale europene?
Daniel Florea: Eu nu cred că sunt atât de multe lucruri care despart Bucureștiul de o capitală europeană, așa cum se vehiculează în gura târgului. Nouă, românilor, și bucureștenilor în special, ne și place să ne autocriticăm mai mult decât e cazul. Mai mult, eu pot să vă spun ce voi face ca primar al Sectorului 5, pentru a fi într-adevăr parte a unei capitale europene: ordine și curățenie. Cred că acesta ar cam fi aspectul unde mai avem de lucrat. Avem încă terenuri virane neamenajate și clădiri în paragină în centrul Bucureștiului, situație pe care o consider inacceptabilă.
Care este valoarea fondurilor europene absorbite în mandatul 2012-2016 de Primăria de sector/Primăria Capitalei la care candidați?
ZERO. Nu s-a făcut nici un proiect.
Ați evaluat problemele care au generat o absorbție scăzută a fondurilor europene de către Primăria de sector/Primăria Capitalei la care candidați? Le puteți enumera?
În mare parte nu s-a vrut. Adică, având în vedere nivelul de absorbție al fondurilor europene din alte sectoare sau din țară, nu cred că nu s-ar fi putut.
Cum ați putea depăși dvs. aceste probleme? Care este strategia dvs. în a atrage mai multe fonduri europene? (așteptăm exemple concrete, dincolo de principiile enumerate în programele electorale)
La fel cum voi rezolva toate problemele ce țin de administrarea sectorului: prin oameni competenți. La aproape zece ani de la aderarea la UE, sunt convins că avem oameni foarte bine specializați în proiecte europene. Trebuie doar să îi aducem aici și să îi lăsăm să lucreze.
Ce proiect ați vedea necesar a fi realizat cu prioritate cu fonduri europene, altul decât cele aflate deja în diverse faze de realizare?
Din analizele noastre, pe lângă procesul de anvelopare a tuturor blocurilor din sector, vom demara proiectul construcției unei maternități nou-nouțe. Vorbim de alte axe prioritare și alte surse de finanțare, față de cele alocate anvelopării blocurilor, deci se poate lucra în paralel.
Aveți soluții pe care să le propuneți celor plecați să lucreze peste hotare pentru a se întoarce în Capitală?
Cu 20% din PIB-ul României, Capitala este deja un pol economic foarte bine dezvoltat, însă se pare că ar fi o dezvoltare haotică, fără o strategie de acțiune care să ne arate unde vom fi peste zece ani. Candidatul nostru pentru Primăria Generală, Gabriela Firea, are în vedere o asemenea abordare.
Pe o scară de la 1 la 10, ce loc ar ocupa în prioritățile dvs. de primar transparența cheltuirii banului public? Vă angajați ca în caz că veți ajunge primar veți transparentiza bugetul de venituri și cheltuieli al instituției? În ce mod veți proceda?
Pentru un adevărat refresh la Sectorul 5, programul meu de campanie are cinci direcții de acțiune. Prima componentă a acestui program presupune transparența în administrație, pentru a avea o primărie aproape de oameni. Transparența este prima condiție a unei administrații care vrea să recapete încrederea oamenilor. Când nu ai nimic de ascuns, nu ai de ce să nu pui pe site absolut toate cifrele și cheltuielile primăriei.
După cei patru ani ai mandatului dvs., vedeți Bucureștiul ca pe o metropolă, cu o lege a metropolei? În ce fel veți sprijini o astfel de lege? Considerați normal ca atâtea companii mari multinaționale să aibă sedii în localități cu statut de comună de lângă București, plătind taxe locale acelor comune și nu Capitalei?
Iarăși revin la abordarea strategică a dezvoltării Bucureștiului, pe care doamna Firea o are în program. Sunt probleme pe care le știm cu toții, din această perspectivă. Avem 7 primării, 7 consilii locale, 7 poliții locale, 7, 7, 7. Dar eu cred că vom câștiga alegerile în toată Capitala și, în echipă, vom găsi soluții pentru o administrație mai suplă și eficientă. Cel mai important este că nu vom consulta pe bucureșteni doar în alegeri, ci le vom cere opinia pentru deciziile majore asupra Bucureștiului, inclusiv prin instituția referendumului.
.