UPDATE: Dan Șova a părăsit Arestul Poliției Capitalei, în urma expirării ordonanței de reținere, dar și a deciziei instanței de a-l plasa în arest la domiciliu. Senatorul a refuzat să facă declarații la ieșirea din Arest.
UPDATE vineri, 14:20. Dan Șova va fi plasat în arest la domiciliu. Asta au decis magistrații de la ÎCCJ care au respins cererea procurorilor de arestare preventivă a senatorului. La ieșirea din sala de judecată, avocatul său, Veronel Rădulescu, a declarat că a formulat deja o contestație împotriva deciziei instanței și a subliniat că Șova nu a recunoscut niciuna din acuzațiile aduse, potrivit Realitatea TV.
"Am formulat contestații și noi împotriva sentinței (....) Exclus să recunoască (....) Majoritatea mărturiilor sunt indirecte", a spus Veronel Rădulescu.
UPDATE 12:00. Instanţa a rămas în pronunţare.
UPDATE 09.20. Dan Șova a fost adus încătușat la ÎCCJ. Nu a dorit să facă declarații pentru jurnaliști.
UPDATE 20.08 Judecătorii ICCJ decid vineri dimineaţă dacă Dan Şova va fi arestat preventiv pentru 30 de zile. Procesul va începe la 9.30.
UPDATE 16:20. Dan Şova a părăsit sediul DNA în cătuşe, vizibil afectat de decizia procurorilor.
UPDATE 15.05. Dan Șova a ajuns la DNA, potrivit Realitatea TV. Acesta poate fi reţinut şi arestat oricând. La intrarea în sediul Direcţiei, Şova nu a vrut să dea declaraţii jurnaliştilor.
UPDATE 11:30. Potrivit Realitatea TV, 95 de senatori au votat "pentru" arestarea preventivă pe numele lui Dan Şova. Doar 30 au votat "împotrivă".
UPDATAE 11:25. A început numărătoarea voturilor în cazul Dan Şova.
UPDATE 11:20. A început votul în cazul Şova.
UPDATE 11:00. Dezbaterile continuă pentru încă 20 de minute. De la tribuna Senatului și-au exprimat punctele de vedere, până acum, liberalii, care au anunțat că vor vota pentru încuviințarea cererii DNA și cu bilele la vedere. Și social-democratul, Daniel Savu, a ținut să ia cuvântul, acesta explicând că ar fi vrut să știe concret de la colegii din Comisia juridică de ce îl acuză pe Șova, a transmis corespondentul Realitatea TV.
UPDATE 10:30. Dan Șova a susținut un discurs de la tribuna Senatului în care și-a susținut nevinovația și a criticat atât cererea de arestare pe numele său, cât și propunerea privind eliminarea imunității parlamentare.
"Sunt, pentru a treia oară, anul acesta, la un vot de ridicare a imunității. Cred că încep sa ma apropii de recorduri nedorite. Pentru ca sunt in aceasta situatie simt nevoia sa va aduc la cunostinta cateva date si sa si spun cateva lucruri pe care le consider importante: s-a prezentat in fata dvs un dosar de 3.000 de file. Acest dosar se refera la 2 infractiuni, la un abuz in serviciu și la un trafic de influenta. Imi asum, din cele 3.000 de file, referitoare la mine sunt 60 de pagini. Si este verificabil. Cele 60 de pagini nu sunt de probe, ci sunt un denunt si ordonantele procurorului.
Înafară de denunț, nu există nicio probă. Cum s-a desfășurat totul, vă spun foarte sincer: cred că este o chestiune pe care o poate confirma oricine: cineva a făcut un denunț pe 9 octombrie, nu am știut nimic. S-au facut cele 3.000 de file, pe 19 noiembrie am fost adus cu mandat la DNA, desi ma aflam sub control judiciar. În 30 de minute am fost declarat suspect, inculpat și în urmatoarele 30 de minute mi s-a cerut arestarea.
Cred că este important pentru plen să știe, pentru ca discutăm de echilibrul puterilor in stat, ca pentru niciuna din acuzațiile pentru care mi s-a cerut arestarea în februarie nu am fost trimis în judecată.
Este o modă să vorbim despre renunțarea la imunitate. Simpla discuție despre renunțarea la imunitate ne face de râs. Imunitatea parlamentară nu inseamnă imunitate juridica (...) Ce ma îngrijorează la cei care vorbesc despre renunțarea la imunitate că dacă mâine un judecător va face o greșeală, vor discuta și despre renunțarea la imovabilitate.
Eu am primit dosarul ieri de la DNA. Presupun ca nu a plecat dosarul de la Comisia juridica catre presa, presupun eu. Mai este un aspect la care tin sa subliniez: una e sa ai transparenta de a spune ca il acuzam pe Sova de trafic de influenta, e dreptul procurorului, si alta e ca in documentul pe care il trimiti catre Senat, și ajunge la presă, sa scrii despre un om despre care ai o bănuială toate lucrurile rele despre el. Cred că este o lectură interesanta sa citiți ultimele trei pagini din cereaa de arestare de acum și cea de februarie, înafară de faptul că e copy-paste, pentru că am văzut că ne place copy-paste-ul la toți".
Președintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat, miercuri, la finalul ședinței Biroului permanent, că votul în privința reținerii și arestării senatorului Șova se va da joi, la ora 10,00.
Întrebat dacă, în opinia sa, joi va fi întrunit cvorumul necesar, Tăriceanu a precizat că este o zi de lucru normală și că senatorii sunt obligați să participe la ședințele plenului.
"Întrebați liderii de grup și senatorii (dacă va fi întrunit cvorumul necesar în ședința plenului Senatului de joi — n.r.). Este obligația lor, conform Statutului, de a fi prezenți la ședințe. Mâine este zi de lucru plină. Avem, în afară de solicitarea aceasta, și alte proiecte înscrise pe ordinea de zi și, ținând cont că luni și marți au fost zile de sărbătoare și nu s-a lucrat, sigur că programul Senatului se translatează cu aceste două zile. Deci, astăzi și mâine sunt zile normale de lucru", a mai spus președintele Senatului.
În Biroul permanent a existat și propunerea reprezentanților PNL ca votul în cazul Șova să fie dat în ședința plenului Senatului de miercuri, după ședința solemnă dedicată zilei de 1 Decembrie, însă propunerea acestora nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată.
Comisia juridică a Senatului a dat, în 24 noiembrie, un aviz favorabil cererii Justiției privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului PSD Dan Șova.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat procurorul general pentru a cere președintelui Senatului încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova.
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 — iulie 2014, Dan Șova a pretins sume de bani și a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunțătoare, în schimbul traficării influenței sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistență juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.