"Am discutat cu preşedintele Camerei şi cu liderul grupului PSD şi, de principiu, am convenit că luni să fie Birourile Permanente Reunite - şi deja au fost convocate, la 13.30 - şi să urmeze că, după Birourile Permanente Reunite, să convocăm plenul, marţi, la o ora pe care o hotărâm în funcţie de cum estimăm că se da avizul, pentru că trebuie dat avizul în comisiile de Apărare şi în comisia SIE. Şi probabil marţi o să fie plenul, cu votul în plen", a spus Ludovic Orban, pentru Ziare.com.
Acesta a precizat, despre faptul că social-democraţii nu îl susţin pe fostul premier la funcţia de şef al SIE, că "e dreptul lor, pot să aibă orice poziţie vor".
"Problema era să nu apeleze la tertipuri procedurale, să împiedice derularea procedurii normale, dar aici sunt prevederi clare, nu cred că pot să apeleze la astfel de tertipuri şi nu cred că vor apela", a explicat deputatul PNL, adăugând că "este foarte mic riscul" unei sesiuni extraordinare privind votul în cazul lui Mihai Răzvan Ungureanu.
Ludovic Orban a făcut şi un calcul al parlamentarilor care susţin propunerea lui Klaus Iohannis pentru şefia SIE şi care, astfel, s-ar prezenţa la votul de marţi.
"În afară de parlamentarii PNL, UDMR, UNPR, mai există grupul minorităţilor, care sunt 17, grupul Democrat-Popular de la Camera, care sunt 11 şi sunt 23 de neafiliaţi la Camera şi 7 neafiliaţi la Senat. Dintre afiliaţi, dintre cei 7 de la Senat, 6 sunt PSRO, votează cu noi, din 23 de neafiliaţi de la Camera, 9 sunt PSRO, 5 sunt PMP şi restul neafiliaţilor, o mare parte sunt înclinaţi să voteze cu noi.
Cei din grupul Democrat-Popular sunt împărţiţi în două - care au rămas în PP-DD, de-o parte, şi cei care sunt cu Daniel Fenechiu, în proiectul pe care îl face de Partidul Naţional Democrat. Cei din Partidul Naţional Democrat, prin vocea dlui Fenechiu, au declarat că vor susţine candidatura lui Mihai Răzvan Ungureanu. Deci, din 11, putem conta pe 5-6 voturi. Nu ştiu ce fac ceilalţi, cei care au rămas la PP-DD. Ei sunt mai degrabă înclinaţi spre PSD", a explicat liderul deputaţilor PNL.
Despre cei 17 deputaţi minoritari, prim-vicepreşedintele liberal a menţionat că aceştia "nu au luat încă o decizie, dar sunt înclinaţi să vină la şedinţa. Ei, de venit, vor veni, dar votează fiecare în funcţie de ce orientări are".
De asemenea, potrivit calculului făcut de Ludovic Orban, numărul parlamentarilor care ar urmă să fie prezenţi la votul în cazul lui Mihai Răzvan Ungureanu ar fi cu 20 peste minimul necesar pentru a fi cvorum - 278.