În prima etapă (2013-2016), Programul a avut o valoare de 5,5 miliarde de lei. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, banii au fost alocați fără ca Ministerul să mai și verifice cum au fost cheltuiți. În plus, PNDL s-a suprapus cu unele componente pentru care Uniunea Europeană oferea fonduri de dezvoltare.
Decizia de a alimenta PNDL cu 30 de miliarde de lei (circa 6,6 miliarde de euro) a fost adoptată de Guvernul Grindeanu printr-o Ordonanță de Urgență din 18 ianuarie 2017, publicată în Monitorul Oficial în 25 ianuarie 2017. Aceeași OUG mai reglementează, la grămadă, majorarea stimulentului de inserție pentru mamele care revin la serviciu, stimularea mobilității forței de muncă, sprijinul financiar oferit organizațiilor românilor de pretutindeni și altele. Suma de 30 de miliarde de lei ar urma să fie cheltuită pentru construirea a 2.500 de creșe și grădinițe, reabilitarea a 2.000 de școli şi extinderea rețelelor de iluminat public, cu prioritate în mediul rural.
Fondurile din PNDL mai pot fi folosite pentru reabilitarea dispensarelor medicale, dar și pentru construirea de poduri și podețe. Septimius Pârvu, de la organizația Expert Forum, care a analizat prima etapă din PNDL, spune că suma alocată pentru perioada 2017-2020 este imensă și că marea miză va fi transparența cheltuirii acestor bani. "Banii vor fi împărţiţi doar prin Ordin de ministru"
Cum se explică decizia Guvernului de a stabili fondurile pentru PNDL prin procedură de urgență?
"Consecința negativă pe care o poate avea neadoptarea acestei Ordonanțe de Urgență este faptul că unele dintre serviciile esențiale pe care statul și unitățile administrației publice locale trebuie să le asigure cetățenilor nu pot fi oferite la standarde de calitate și siguranță sau nu pot fi oferite deloc în anumite zone izolate, atrăgând afectarea stării de sănătate a populației, a condițiilor de trai și imposibilitatea accesării în condiții de siguranță și respect a exercitării dreptului fundamental la învățătură (...)" Acesta este fragmentul din Ordonanță unde se justifică alocarea celor 30 de miliarde fără vreo dezbatere aferentă. Ministerul care va dispune de acești bani este tot cel al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus acum de vicepremierul Sevil Shhaideh.
"E vorba, totuși, de un program pentru infrastructură mică, adică proiectele sunt cuprinse între 2 și 10 milioane de lei, fiecare. Deci, suma de 30 de miliarde e imensă. În plus, acești bani vor fi împărțiți doar pe baza unui Ordin de ministru. Noi am solicitat ca Ministerul Dezvoltării să transparentizeze cheltuirea acestor bani, să publice punctajele obținute de proiecte, să aloce un cod eventual în genul codurilor SMIS (Sistemul Unic de Management al Informației pentru Instrumentele Structurale – n.r.), pentru a putea urmări ce se întâmplă cu fiecare proiect în parte. Înainte să alocăm și mai mulți bani pentru acest Program, ar trebui să evaluăm cum s-au cheltuit fondurile de până acum", este de părere Septimius Pârvu de la Expert Forum.
Mai multe pe pressone.ro