„Noi avem nevoie anual de 20% de gaze din import și, sigur, la chestia aceasta se adaugă și celelalte demersuri prin care identificăm surse alternative de asigurare a cantității necesare de gaz.
În perimetrul de la Caragele, există speranțe ca primele gaze să fie extrase în anul 2024, iar în perimetrul Neptun Deep mai devreme de finele anului 2026-2027 nu putem să sperăm că vom avea gaz din Marea Neagră.
Cert este că, în tot acest ansamblu, trebuie să recunoaștem că România este o țară norocoasă, având această resursă deosebit de importantă. Echipele de la Ministrul Energiei a participat la toate aceste demersuri comune și cu certitudine ne vom înscrie în ansamblul de măsuri pentru identificarea de noi surse de gaz”, a declarat premierul.
„Pe partea de energie electrică, am luat de asemenea măsuri ca să sporim şi să fim cât mai repede independenţi din punct de vedere al asigurării nevoii de consum. Ne înscriem în tot ceea ce înseamnă programele UE pe energie regenerabilă, concomitent cu continuarea demersurilor în ceea ce priveşte asigurarea punerii în funcţiune a centralei de la Iernut. A fost OUG pe care am aprobat-o săptămâna trecută în guvern. Urmează ca în baza prevederilor acestei OUG să se finalizeze aceste lucrări”, a spus Nicolae Ciucă.