"Instrumentele financiare reprezintă viitorul fondurilor de coeziune. Cu ajutorul lor, putem face de zece ori mai mult, cu aceeași bani. Mă aștept ca România să înțeleagă această oportunitate și să dubleze ponderea instrumentelor financiare în perioada 2013-2020", a subliniat Corina Crețu, într-o întâlnire pe care a avut-o marți, la Bruxelles, cu ministrul român al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, informează un comunicat al cabinetului comisarului.
Totodată, Corina Crețu i-a recomandat ministrului Eugen Teodorovici să se implice activ în lucrările Task Force-ului, creat pentru a ajuta statele membre cu probleme de absorbție.
"Suntem gata să facem tot ce ține de noi pentru a vă ajuta să investiți cât mai mulți bani în lunile care au mai rămas din perioada 2007-2013, dar avem nevoie să veniți în întâmpinarea noastră cu cele mai bune și mai eficiente soluții pentru a face acest lucru", a declarat Corina Crețu.
În acest context, una dintre soluțiile pentru care comisarul european și-a exprimat deja susținerea este finanțarea retroactivă a proiectelor.
"Vreau să înțelegeți că este un efort foarte mare pentru Comisie să analizeze și să avizeze aceste proiecte într-un timp atât de scurt și că nu încurajăm această practică în viitor, dar avem toată bunăvoința de a recurge și la această ultimă soluție pentru a ajuta statele membre să utilizeze o parte cât mai mare din fondurile rămase. Cu toții ne dorim să atingem obiectivele stabilite de comun acord între România și Comisie", a precizat Corina Crețu.