"Sondajul INSCOP, la o analiză secundară, care bănuiesc că s-a făcut, poate să ne spună în felul următor: există, într-un moment prematur, înaintea alegerilor europarlamentare, un lider autoritar, Victor Ponta, un lider care i-ar bate pe toţi în turul 2, un lider care apoi, însă, analizat analizat din punct de vedere al potenţialului, începe să aibă probleme, să se "crape staniolul". Tatăl lui spiritual, Adrian Năstase, în 2004, nu avea asemenea scoruri, avea 50 şi, 60% în fruntea aceluiaşi PSD. Era înaintea alegerilor locale din 2004, pe care PSD-ul le-a câştigat autoritar. În absolut orice ecuaţie, Năstase la nivelul lunii mai 2004, avea aceste scoruri şi a pierdut, în final. Se pun acolo foarte mulţi contracandidaţi care sunt oameni din partea dreaptă, în marea lor majoritate, şi care au un electorat al lor, care e măsurat în acest moment fără să se pună problema că ar fi vreun candidat unic al dreptei. Când s-ar discuta de un candidat unic al dreptei, care poate fi Iohannis, toate calculele s-ar schimba pentru că aceste electorate separate, fie că este electoratul lui Iohannis, fie că e cel al PNL sau MRU, sau Udrea, aceste electorate, într-un fel sau altul, s-ar simţi reponsabile să se unească într-o mare măsură pentru a face imposibilă accederea unui reprezentant al stângii la funcţia de preşedinte", a explicat Cozmin Guşă, la Realitatea TV.
Întrebat dacă există similitudini între Traian Băsescu al anului 2004, care a învins candidatul stângii, Adrian Năstase, şi Klaus Iohannis, consultantul politic a răspuns: "Există anumite similitudini legate de potenţial, dar legate şi de contracandidaţi, pentru că nici Ponta nu poate fi Năstase al lui 2004, nici Iohannis nu poate fi vreun Băsescu. Iohannis e o figură proaspătă, puţin talentată în jocul politic."
"Avem nevoie de un om cu multe doctorate. La Năstase a precumpănit greutatea baronilor pe care îi avea în spate, greutate care l-a "băgat sub apă", într-un fel. La Ponta, ei chiar sunt mai grei", apreciază Guşă.
În ceea ce-l priveşte pe reprezentantul partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ugureanu, consultantul politic susţine că, deşi a renăscut politic odată cu desemnarea sa ca premier, sondajele de opinie îl arată "blocat" undeva la pragul de 3%, spre deosebire de PMP, partid condus de "locomotiva" Elena Udrea, potrivit unora, spre un scor cu două cifre la europarlamentare.
"MRU a renăscut ca potenţial politic când Traian Băsescu l-a nominalizat premier, în dauna lui George Maior. N-a fost o alegere fericită, nici pentru MRU, nici pentru Traian Băsescu, pentru care probabil plătesc amândoi azi într-o mică sau mai mare măsură.
Dacă e să discutăm acest studiu de caz în opoziţie cu Elena Udrea, MRU are o mare problemă, cea a faptului că nu a reuşit să-şi facă partidul flotabil. Partidul său nu pluteşte. Nu are vâslaş. Într-un singur sondaj are 5%, în alte sondaje e blocat la 3% de mult timp. Aceasta este poza momentului şi contează foarte mult tendinţa. Partidul Forţa Civică nu are o personaltate, nu are acţiuni publice, spre deosebire de PMP-ul lui Tomac şi al lui Udrea, locomotiva partidului, PMP creşte. E o chestie efervescentă. Marea problemă a lui MRU e că nu va reuşi din postura de candidat de locomotivă pe listă să-şi aducă partidul în Parlamentul European. În schimb, Elena Udrea, cu acţiunile pe care le are, aduce PMP într-o zonă în care unii chiar îl suspectează în sensul pozitiv al cuvântului de un scor cu 2 cifre. Eu nu cred că PMP va avea un scor cu 2 cifre. Nu pentru că nu ar fi reuşit să genereze simpatie, ci pentru că nu reuşeşte să aibă structuri în teritoriu şi din cauza conspiraţiei baronilor. (...) Pronostichez că scorul PMP-ului nu va începe cu 2 cifre dacă nu vor fi nişte evenimente deosebite în ultimele 10 zile", explică Guşă.
"MRU va avea un potenţial mult diminuat de previzibilul său insucces la europarlamentare faţă de Elena Udrea. Nici nu se pune problema renominalizării sale după un asemenea insucces. Orice sub 5% , din postura în care ai fost conducător de listă, înseamnă că nu te califici pentru prezidenţiale", încheie consultantul politic.