Clujul a fost sâmbătă orașul numărul 1 al României, cel puțin din punct de vedere cultural și sportiv. Nu ar fi pentru prima dată când orașul se poziționează înaintea Bucureștiului.
În debutul emisiunii, Guşă a subliniat de altfel că Clujul poate fi o metropolă a normalităţii în România, prin evenimentele găzduite, atât sportive, cât şi culturale:
"Putem să vorbim despre asta, în primul rând fiind sâmbătă seara sper că le face placere telespectatorilor, să avem o discuţie. M-ai prins şi într-un moment euforic şi nostalgic. Odihnit nu sunt, dar am acceptat invitaţia să vin aici, pentru că sunt de spus lucruri. Clujul, şi aici putem să vorbim ca despre o metropolă a normalităţii în evolutia României, oferă şi posibilitatea de a fi o capitală a sportului, infrastructura care s-a creat aici justifică toate aceste evenimente, au fost evenimente peste evenimente, urmează meciul de fotbal cu Danemarca, intres maxim, apoi peste 3 săptămâni, campionatele europene de gimnastică, prezenţa Nadiei Comăneci, a tuturor starurilor gimnasticii româneşti care ţin de trecut, nu de prezent, din păcate".
Acesta a mai spus, făcând referire la Balul Operei, că oamenii se opresc în faţa ecranului imens din faţa Operei, unde ascultă muzică românească:
"Apoi, în plan cultural, pe lângă acest mare eveniment, al Balului Operei, telespectatorii nu pot să asculte refrenele extraordinare, dar în faţa Balului Operei, există un ecran imens, oamenii se opresc şi ascultă muzică românescă. În timp ce veneam către tine, tocmai ce incepuse partea cu Aurelian Andreescu, nişte refrene minunate. Este un sentiment de pace. E un sentiment de pace şi construcţie care ne domină, dar asta vreau să spun: poate să fie şi normal noi fiind o televiziune de ştiri, suntem mereu în trepidaţii, apoi, cand vin evenimentelele astea pozitive.. Am stat 10 ore, la sala, să ma uit la sportivii minunaţi, nici nu am văzut când au trecut. Sau această sală populată cu oameni din toată Transilvania, care se bucura de muzica lor. Putem să discutăm cu calm despre treburile normale".
De la cultură la judo
Cozmin Gușă a vorbit și despre celălalt eveniment major organizat la Cluj în acest weekend - Campionatele Naționale de Judo. Anul acesta nu a adus doar o finală organizată la standarde internaţionale, ci şi premii consistente pentru sportivii care au fost recompensaţi cu generozitate.
Medaliaţii de la Campionatul Naţional de Judo pentru Seniori. Cine sunt cei 20 de câştigători
Guşă a explicat cât de important este judo-ul pentru disiciplină, dar a şi subliniat care sunt responsabilităţile unui sportiv care practică judo:
"Mi-a facut mare placere sa văd tinerii emoţionaţi la intonarea imnului. Noi putem să influentam puţin cu judo-ul: să vorbim despre judo. Judo-ul, când eşti copil, te formează, te obligă să fii ordonat, să te speli, sa speli echipamentul, pentru că a doua zi te iei la trântă cu adversarul şi trebuie să miroşi uman. Judo-ul şi sportul ofera oportunitatea de a ne disciplina".
Pe de altă parte, dacă Guşă a mai susţinut că dacă judo-ul nu creşte, nu va avea nici el succes:
"Dar daca judo-ul românesc nu creşte, nici eu nu o să am succes. Daca Realitatea a avut succes, am avut şi eu. Dacă Realitatea era nerespectată, mă făceam şi eu de râs. La fel cum nu am facut la Realitatea, sper să nu mă fac de râs şi aici".