"În spatele acestei decizii se află foarte multă influență politică, foarte mulți bani și foarte multă corupție în dreptul celor care au blocat demersurile de reformă pe care Marius Vizer le-a generat. Cunosc bine acest fenomen, am fost alături de Marius atât prima dată, când a câștigat acest titlu de președinte al SportAccord, care înseamnă un fel de președinte al Federațiilor Internaționale din lumea sportului, cu un proiect de reformă pe care, timp de doi ani de zile, a încercat să îl impună până la alegerile din urmă cu puțin timp de la Soci, unde a fost reales pe baza unui mandat care a fost imperativ. Timp de doi ani de zile Marius Vizer a încercat să aducă transparența în sport, a încercat să influențeze deciziile de la nivelul Comitetului Olimpic prin care, în principal, le dădea mai puțină atenție oficialilor și mai multă atenție sportivilor și răsplătirii performanței în sport.
Lucruri care au venit în coliziune cu interesele unor oameni din Comitetul Olimpic Sportiv, foarte influenți, susținuți, la rândul lor politic, fie de către Guverne, fie de către personalități politice de prim-plan din politica mondială și demersul lui Marius Vizer, din urmă cu câteva săptămâni, acela de a chema oamenii sportului la o dezbatere și la o implicare înspre reforma în sport cu ce s-a soldat? S-a soldat cu amenințări repetate, directe, explicite la adresa conducătorilor Federațiilor Internaționale, la boicotarea unor întreceri sportive care erau bine bugetate și bine realizate, totul pentru a arăta, la fel ca în politică, că cine e de partea reformei trebuie să plece", a declarat Cozmin Gușă.
În viziunea sa, "este un eveniment trist, în care ni se arată că sportul este mult mai corupt și mult mai ruginit chiar decât politicul".
"Prin gestul lui Marius Vizer înțeleg faptul că și-a ferit colegii de presiuni suplimentare care s-au exercitat, în ultimele săptămâni, și știu bine acest lucru, presa internațională a mediatizat cu precădere, și a preferat cu onoare să demisioneze chiar el, nemaiîncercând să facă apel nici la solidaritate, și nici la cinstea celor din SportAccord, deși a câștigat în unanimitate mandatul de președinte al SportAccord, doar în urmă cu câteva săptămâni. Ca o concluzie: este un eveniment trist, în care ni se arată că sportul este mult mai corupt și mult mai ruginit chiar decât politicul. Luptele din sport nu se duc cu mijloace care țin de fairplay și atunci nu ne putem aștepta ca nici luptele din terenurile de sport să nu mai fie atât de fairplay. În rest, pentru români este un regret că această inițiativă și aceste eforturi ale unui român, respectiv Marius Vizer, nu au fost receptate așa cum se cuvine de către comunitatea sportivă și olimpică internațională, iar, în acest moment, o funcție de mare răspundere a rămas la voia întâmplării și, mai mult decât atât, un efort de reformă a fost boicotat de către mai marii sportului", a precizat consultantul politic.
Întrebat dacă timp de doi ani de zile, Marius Vizer nu a reușit să își implementeze acest proiect reformator, de ce a mai candidat, Cozmin Gușă a răspuns:
"Tocmai cea de-a doua candidatură pe care a avut-o a marcat această ruptură cu corupția. Timp de doi ani de zile a încercat, într-un mod constructiv, să îi inspire pe conducătorii Comitetului Olimpic, să vină spre o reformă în sport. Văzând că nu a reușit, el exact așa și-a câștigat acest al doilea mandat, denunțând această corupție și dorind să renunțe la parteneriatul cu acei conducători care și-au folosit fondurile tuturor, în interes personal și mai puțin al sportivilor. Din acel moment în care Marius Vizer a declanșat această ofensiva împotriva corupției, din Comitetul Olimpic, au început amenințările la adresa președinților de Federații Internaționale și așa văd acest gest de demisie al său ca pe o concluzie de final la niște lucruri care sigur se desfășoară în afara legii, dar nimeni nu le bagă în seamă", a conchis consultantul politic.