"Suntem înaintea Zilei Naționale din 2015 într-o formulă total haotică, nemulțumiți, noi care am apucat să facem ceva și nu mai contează prea mult ce am făcut. Prietenii noștri din sală, studenți, masteranzi, doctoranzi care așteaptă să facă ceva, dar își dau seama că limitele sunt strânse în ceea ce îi privește și probabil telespectatorii noștri care trăindu-și această mizerie, perpetuată o zi după alta, se întreabă: 'fraților, ne vorbiți de Ziua Națională, dar ce am putea să sărbătorim?'. Că, altfel, de Crăciun tăiem porcul, de revelion ne pare că ne-am distrat, dar nu prea mai avem posibilități. Fericirea e foarte limitată în timp și nu prea mai putem să fim degajați. Tristețea, în țara asta, e foarte profundă. Inclusiv cultura, fundamentată din punctul de vedere al tradiției, nu mai face rating, piață. Pe când, în alte state, care nici pe departe nu ar avea calitățile noastre, aceste lucruri legate de tradiție, cultură, identitate sunt la mare modă", a spus Cozmin Gușă.
Deși generația aflată la butoane este cea mai numeroasă, consultantul politic este de părere că are cea mai puțină influență.
"Noi, decrețeii din generația noastră, suntem cei care nu a fost foarte clar dacă am fost doriți a ne fi născut sau nu. Decrețeii sunt acei domni și doamne, de vârsta noastră, care, din cauza unui decret al lui Nicolae Ceaușescu, s-au născut pentru că s-au interzis avorturile brusc și doamnele, care au dorit să mai facă avort, nu a fost posibil și toți, foarte mulți copii s-au născut împotriva voinței mamelor și această generație suntem noi, care suntem cei mai numeroși astăzi, în societatea românească, dar poate cei mai nevolnici. Dacian Cioloș sigur e din această generație. Vasile Dâncu e un pic mai bătrân decât noi. Închid intervenția spunând că această ironie a sorții, pe care tot timpul o cuantificăm, dar nu o gândim suficient de bine, face ca, astăzi, generația aflată la butoane să fie cea mai numeroasă, în plan numeric din România și să aibă cea mai puțină influență, deși ar părea că toți suntem puternici. Nu am mai făcut mai nimic, nu suntem puternici, nu ne-am impus", a adăugat Cozmin Gușă.
Consultantul politic a vorbit și despre calitățile românilor.
"Eu aș porni de la două calități ale românilor, care nu au fost contestate: românii sunt imaginativi și empatici, ospitalieri. Avem multă imaginație care folosește, creăm. Avem aceaste capabilități care, până acum, nu le-am prea folosit pentru că involuția e evidentă. Faptul că suntem imaginativi și empatici ne generează niște succese în plan personal, fără ca la nivel de națiune și efort colectiv să putem să punctăm și aici, în sală, avem o sumă de tineri care neplecând în străinătate sau fiind plecați și revenind, își pun încă speranța în posibilitatea lor de a se impune într-o țară fără busolă", a mai punctat Cozmin Gușă.
În viziunea sa, "comportamentul colectiv în România e asemenea dintr-un ospiciu, ale unor pacienți care nu se recunosc a fi pacienți și ale unor doctori care nu își dau seama că înnebunesc după seama pacienților".
"Am scris o carte, a doua carte pe care am scris-o se numește: "Un ospiciu numit România. Cronica unui eșec premeditat" și am scris-o între 2007 și 2010. Când am publicat-o, mulți dintre prietenii mei m-au certat, mi-au spus: 'unde e patriotismul tău? De ce vorbești că România ar fi un ospiciu?'. Am fost foarte certat de către aproape toată lumea și chiar si eu am avut îndoieli dacă nu am fost chiar foarte dur. În ultima perioadă, mulți dintre prietenii mei care m-au criticat și certat atunci, de bună-credință, au revenit și mi-au spus: 'din păcate, ai avut dreptate'", a mai declarat Cozmin Gușă.