Potrivit deputatului PNL, Victor Dobre, proiectul în cauză prevede ca președinții consiliilor județene, vicepreședinții și viceprimarii să fie aleși în mod indirect, prin vot secret. Membrii comisiei au adoptat în principiu acest proiect de lege, care modifică trei legi, și anume legea alegerilor locale, administrației locale și statutul aleșilor locali.
Victor Dobre a precizat, totodată, că schimbarea președintelui consiliului județean nu se poate face decât la inițiativa a cel puțin unei treimi din numărul consilierilor județeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total și motivat. Acest sistem de alegere și, respectiv, demitere este similar și pentru vicepreședinții consiliului județean și pentru viceprimar.
Primarii vor fi aleși din primul tur, ca și până acum.
Pe de altă parte, proiectul cuprinde două prevederi noi, propuneri ale societății civile, privind interzicerea pe perioada campaniei electorale a folosirii sloganelor cu caracter discriminatoriu sau folosirea mesajelor de incitare la ură și intoleranță, precum și interzicerea comercializării băuturilor alcoolice în ziua votului, la o distanță mai mică de 500 de metri de secția de votare,
"Autoritatea Electorală devine în acest moment instrumentul cel mai puternic al statului român în supravegherea procesului electoral și în elaborarea tuturor procedurilor între două sau mai multe campanii electorale, are toată puterea. Eliminăm o problemă foarte grea, pe care am avut-o în ultimii 25 de ani, prin informatizarea secțiilor de vot", a spus, printre altele, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, la încheierea ședinței.
Totodată, Comisia de Cod electoral a finalizat și proiectele privind finanțarea partidelor, potrivit HotNews.ro.
"Am demonstrat că atunci când există voința politică, putem să ne ținem de angajamente, trei din cele patru legi sunt finalizate. Avem angajamentele făcute, așteptăm amendamentele parlamentarilor. Cred că am făcut o treabă bună. Majoritatea observațiilor făcute, de organizațiile neguvernamentale, au fost trecute în proiectele de lege. În acest moment, legea este mult mai europeană decat în trecut. Cetățenii se pot asocia câte trei și pot candida. Finanțarea este una transparentă, campaniiile sunt doar din banii publici și regulile sunt mult mai clare. Eliminăm o problemă grea, votul multiplu prin informatizarea secțiilor de vot", a declarat Valeriu Zgonea.