"Monica Macovei a afirmat că prin emiterea acestei ordonanţe nu se respectă principiul previzibilităţii legii. Ea a adăugat faptul că, în cazul în care se doreşte modificarea Legii privind statutul aleşilor locali, aceasta se poate face prin proceduri parlamentare, întrucât respectiva ordonanţă nu îndeplineşte condiţiile de urgenţă. Doamna Monica Macovei şi-a exprimat opinia că nu este normal ca o lege să fie suspendată zece zile, iar apoi să intre din nou în vigoare", se mai arată în comunicat.
În sprijinul afirmaţiilor sale, adaugă sursa ciată, Macovei a invocat recomandările Comisiei de la Veneţia din 2012, una dintre ele referindu-se la faptul că ordonanţele de urgenţă nu trebuie să fie adoptate decât în situaţii de urgenţă şi nu trebuie să intre imediat în vigoare, ci după parcurgerea procedurii parlamentare. Totodată, europarlamentarul a depus la sediul Avocatului Poporului două petiţii în sprijinul doleanţelor sale, petiţii care vor fi soluţionate de instituţie în conformitate cu legea, se mai precizează în comunicat.
Cu acelaşi prilej, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea a declarat că a reţinut toate argumentele prezentate, iar experţii instituţiei vor analiza prevederile ordonanţei de urgenţă.
Într-o declaraţie acordată presei, Ciorbea a constatat faptul că "s-a trecut de la demersuri a posteriori, adică după ce se adoptă actele normative şi în speţă ordonanţele de urgenţă, la demersuri a priori". El a mai spus că s-a trecut la un fel de război preventiv, asemănător celui declanşat după atentatele din 11 septembrie 2001. Ciorbea a adăugat că este vorba despre "pregătirea terenului la instituţia Avocatului Poporului pentru ipoteza în care o asemenea ordonanţă ar urma să fie adoptată".