Kisgyorgy Levente, candidatul din Târgu Mureş de pe lista Jobbik la alegerile generale din Ungaria, a declarat, sâmbătă, jurnaliştilor prezenţi la adunarea publică de la statuia poetului Petofi Sandor din municipiu, organizată de "Cercul de prieteni ai Jobbik", că măsura anunţată de MAI, de a nu permite intrarea în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, inclusiv Jobbik, este "doar politică".
"Această măsură o văd de fiecare dată când UDMR ajunge la putere, atunci cu cartea naţionalistă, cartea maghiară, toţi fac gălăgie, mai ales că acum vin alegerile europarlamentare. E doar politică. Aşteptăm un mesaj din partea Guvernului ungar, aşteptăm un mesaj şi din partea Guvernului român, care sunt persoanele care sunt practic interzise. Guvernul ungar ar trebui să îşi apere toţi cetăţenii, orice se întâmplă", a spus Kisgyorgy Levente.
El a precizat că se va ţine seama de indicaţiile guvernelor român şi ungar şi că membrii Jobbik nu vor face "scandal din treaba asta", dar vor "merge înainte", în sensul că vor mai organiza manifestări sau comemorări, dar nu în locuri publice.
"Eu asta zic, că, chiar dacă se interzic aceste mişcări, atunci tot paşnic vom demonstra, numai atunci singura condiţie este că trebuie să mergem într-un loc particular, deci nu public, că suntem foarte mulţi, foarte mulţi simpatizanţi avem", a afirmat Kisgyorgy Levente.
Întrebat câte voturi estimează că va obţine din Transilvania, Kisgyorgy a ţinut să le mulţumească politicienilor români, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, întrucât, în urma "scandalului" generat după marşul din 10 martie de la Târgu Mureş, popularitatea preşedintelui Jobbik, Vona Gabor, a crescut de "aproape trei ori".
"Nu ştim momentan, dar acum vreau să-i mulţumesc domnului Băsescu şi tuturor celor care au făcut acest scandal. Practic, indexul de simpatie al domnului Vona aproape de trei ori s-a mărit, foarte mulţi simpatizanţi au intrat acum în rândul Jobbik-ului, tocmai din cauza aceasta", a spus Kisgyorgy.
El a adăugat că are un mesaj către populaţia română şi maghiară şi către Guvernul României.
"Luptăm în continuare pentru autonomia secuiască. Dacă o obţinem - aşa cum este şi în alte ţări din Europa - atunci populaţia din zona respectivă trăieşte mult mai bine", a spus candidatul Jobbik, care a adăugat că în prezent se vede că "foarte mulţi bani se duc la Bucureşti şi foarte puţini se întorc".
Kisgyorgy a susţinut că Jobbik este singurul partid din Ungaria care, în mod paşnic, luptă pentru drepturile maghiarilor, "indiferent în ce ţară se află", în timp ce alte formaţiuni, precum partidul de guvernământ din ţara vecină, Fidesz, nu participă nici măcar la manifestările în care se cere autonomia.
La adunarea publică organizată sâmbătă de "Cercul de prieteni ai Jobbik" la statuia poetului Petofi Sandor din Târgu Mureş, aprobată de Primărie, au participat aproximativ 30 de persoane şi au ţinut discursuri, alături de Kisgyorgy, liderul Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate (HVIM) din judeţul Mureş, Szabo Nandor, şi un reprezentant al Gărzii Maghiare, Mikola Bela.
Manifestarea a durat aproape o oră, la aceasta nefiind înregistrate incidente. Acolo au fost arborate, printre altele, steagul secuiesc, steagul arpadian, dar şi cel al României.
La Târgu Mureş, manifestările de 15 Martie continuă, la ora 14.00 începând o adunare la statuia Secuilor Martiri, organizată de UDMR.
Pe de altă parte, organizaţia Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) este iniţiatoarea unei alte acţiuni, care va începe la ora 18.00 şi va consta într-o deplasare între statuia poetului Petofi Sandor şi monumentul Secuilor Martiri.
Autorităţile române au decis nepermiterea intrării în ţară a unor cetăţeni ungari din patru formaţiuni, inclusiv Jobbik, urmând să fie făcute demersurile necesare pentru ca aceştia să fie declaraţi indezirabili, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
"În urma activităţii de evaluare a riscului la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale a legislaţiei comunitare, autorităţile române competente au luat decizia instituirii unor măsuri preventive în vederea preîntâmpinării unor evenimente de natură a afecta ordinea publică şi securitatea naţională. Astfel, au fost instituite măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi s-a solicitat instanţei competente declararea ca indezirabili pentru un număr de cetăţeni ungari, care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist în favoarea organizaţiilor Noua Gardă Ungară, Mişcarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik", a declarat Dajbog.
Despre aceştia, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, s-a stabilit "cu certitudine că sunt implicaţi în activităţi de natură a justifica măsurile dispuse în condiţiile legii".
"La acest moment, suntem într-o procedură de informare a autorităţilor ungare, pentru a avea certitudinea că şi persoanele vizate sunt informate", a mai spus Monica Dajbog.