Referitor la situția apărută la Ministerul Apărării după demisia la începutul acestei săptămâni a lui Vasile Dîncu, Bobby Păunescu a spus: "Sigur, este primul-ministru, care este capabil să țină Ministerul Apărării în interimat. Eu aș merge pe aceeași soluție și în continuare. Nu cred că este cineva care să poată să fie în contact cu aliații noștri atât de bine cum este ministrul Ciucă, dincolo de faptul că e militar. Nu știu pe dvs, dar pe mine tot timpul m-a deranjat chestia asta cu logica electorală și cu coalițiile".
"Eu cred doar că interesul cetățeanului trebuie să primeze. Aici nu e vorba de logică electorală, coaliție, rotativă sau cum îi spun ei... Uităm de cetățean, la urma urmei. Acolo e problema. E vorba de facturi", a continuat președintele ARMIS.
Cât privește criza din energie și avertismentul experților care spun că factura la gaze și curent electric ar putea ajunge la 500 de euro anul viitor, dar și informația apărută pe surse potrivit căreia s-ar putea reveni la piața reglementată, Bobby Păunescu a făcut niște remarci extrem de importante.
Mai exact, el a subliniat situația dfificilă prin care trece românul de rând în momentul de față, insistând pe nevoia găsirii unor soluții de către guvernanți.
"Or fi ele plafonate (prețurile la energie - n.r.) anul viitor, însă după calculele pe surse și după calculele personale, lunile decembrie și ianuarie vor fi niște luni în care vor fi niște blocaje financiare imense, având în vedere că oamenii nu vor avea bani - știți că sunt lunile de maximă cheltuială - Crăciunul, Revelionul etc. Se pierde oarecum controlul calcului de zi cu zi. Pe scurt, în decembrie, ianuarie intrăm într-o criză de plăți la nivel de cetățeni din cauza unei lipse de comunicare și de prevenire. Lucrurile astea se pot preveni, se pot eșalona, se pot garanta de către Guvern către cei care livrează energia, în favoare cetațeanului. Și atunci avem o chestiune gravă în decembrie-ianuarie. Vorbeam de furtuna perfectă, ea se produce în decembrie-ianuarie. Și la nivel de luni de iarnă suntem în ceață la nivelul plăților externe. Noi nu știm ce datorie avem, ce vârfuri de plată avem la nivel de stat în decembrie-ianuarie, pe lângă cele ale cetățeanului. Ele sunt legate între ele", a afirmat omul de afaceri.
Întrebat dacă se poate spune că economia din România are șansele să se ducă în cap în perioada următoare, el a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla în lipsa comunicării și a unui plan bine pus la punct.
"Nu există un plan pentru trecerea peste acest moment extrem de dificil al țării noastre și a întregii lumii. Germania, Italia fac câte ceva. Riscul este ca alegerile să fie anticipate, nu știu cum va fi rotativa din martie - e o chestiune care mă depășește în sensul că trebuie să existe o soluție pentru că nu rotativa e soluția, ci ce faci ca să ajuți cetățeanul până în martie și de acolo, mai departe, nu cum împarți ministerele. Parcă am pus carul înaintea boilor", a explicat Bobby Păunescu.
Referitor la piața reglementată cu cele două aspecte: 1.) lipsa compensării către furnizori, ceea ce ar reprezenta pentru români prețuri plafonate pentru toată lumea, indiferent de consum, 2.) companiile din energie ar suporta costuri uriașe, cu riscul de a intra în insolvență - președintele ARMIS a apreciat că în felul acesta "mutăm problema de la unii la alții".
"Nu cred că e vorba de rea-voința. (E necesar - n.r.) un grup de oameni care se pricepe să facă un plan", a reiterat omul de afaceri.