"Eu am mai spus (...) şi îmi exprim ferma convingere: nu cred că Preşedintele Republicii - indiferent cine e azi, cine va fi mâine sau peste şapte ani de zile - va da românilor un exemplu de nerespectare a Legii fundamentale, pentru că atunci cel care a trecut strada de ce să răspundă, dacă altul nu respectă Constituţia? Prin urmare, nu avem amendă 'de la - până la' sau închisoare 'de la - până la', dar avem obligaţia respectării Constituţiei şi sancţiunile, care nu sunt cele clasice, pentru că un singur titular al acestei demnităţi avem în ţară - sunt cele care pot să decurgă chiar din Legea fundamentală", a spus ministrul Justiţiei, potrivit Agerpres.
Conform lui Toader, românii l-ar putea sancţiona, la vot, pe cel care nu ar respecta prevederile constituţionale.
"Eu nu cred că (...) românul, poporul, va privi favorabil o posibilă conduită în care, repet, eu nu cred, de nerespectare a unei decizii a Curţii Constituţionale, de nerespectare a Constituţiei. Nu cred. Până la urmă, sancţiunea supremă - că şi puterea asta (...) vine de la popor, de la cel care-ţi dă puterea în procesul electoral - şi alegătorii te pot sancţiona la momentul respectiv. (...) Plus de asta, există şi o altă sancţiune, mult mai severă, dar la care eu nu vreau nici măcar să pronunţ instituţia, pe care dumneavoastră o ştiţi, şi care, ultima dată s-a aplicat acum şase ani de zile", a completat Tudorel Toader.
Întrebat dacă va fi afectată independenţa procurorilor, aşa cum a afirmat Preşedintele, ministrul Justiţiei a răspuns că nu are încă decizia şi motivarea Curţii Constituţionale, precizând însă că fiecare are libertatea de exprimare garantată de Constituţie, însă afirmaţiile făcute trebuie să fie unele corecte.