"Ultimele evoluții în politica românească întrec, s-o recunoaștem, orice așteptări. Ditamai PSD n-a reușit să screamă măcar doi, trei candidați, așa, pentru impresia artistică a democrației, și l-a ales președinte pe Unicul într-un soi de mega-referendum intern, cu un scor de 97%, demn de Marea Adunare Națională a lui Ceaușescu, despre care Dragnea spunea mieros că nu-l cunoaște „prea bine“. Iohannis e dispărut în peisajul irelevanței, PNL dă alene din aripioare așteptând să-i pice vreo pleașcă la alegeri, iar Traian Băsescu revine forțos în politică pe un culoar parcă special creat de niște băieți cu ochi albaștri. Nația nici măcar dezamăgită nu mai are chef să fie, se întreabă ca proasta-n târg „ce ne facem cu ăștia?“. Nu există răspuns, pentru că toate se leagă între ele și toți „ăștia“ sunt din aceeași piesă", scrie Andreea Pora, în deschiderea unui editorial din Revista 22, în care se întreabă cine va fi viitorul lider al dreptei.
Jurnalista îl aşează pe Iohannis în rândul celor care nu contează în spaţiul public, criticându-l pentru absenţa totală din spaţiul public în contextul unor dezbateri importante. Nici liberalii nu scapă de criticile Andreei Pora, pentru modul în care s-au culcat pe o ureche, cu succesul din noiembrie 2014 sub pernă, în vreme ce rămân tributari vechilor metehne şi reţelelor de partid. Potrivit jurnalistei, liberalii și președintele se transformă în niște fantome și, dacă nu se vor reinventa rapid, vor pierde alegerile, începând cu localele din București.
"Repoziționarea lui Traian Băsescu în politică, pe care, oricum, nu a abandonat-o nicio clipă, ca membru PMP, viitor președinte al formațiunii la Congresul extraordinar din 24 octombrie și candidat la București, are deci loc într-un context caracterizat în principal prin vid de lideri, de la stânga la dreapta și terminând cu instituția prezidențială. Are un culoar liber, nu spre vreo victorie în alegeri - totuși, bagajul său negativ acumulat în ultimii doi ani de mandat și, mai ales, după terminarea acestuia, atârnă greu la electoratul de dreapta -, ci în tentativa poziționării ca lider al opoziției. Cu imbatabilul său instinct de animal politic, cinic, fără scrupule și principii, Băsescu simte și prinde momentul. Va strica multe socoteli și, cu cât vor încerca adversarii să-l arunce în derizoriu sau să întrețină campania absurdă împotriva sa, cu atât îl vor gomfla. Băsescu trăiește politic din scandal, iar deschiderea unor procese penale pe teme ridicole cum ar fi „demisia în cinci minunte“ sau documentele-făcătură ale Antenei 3 despre colaborarea cu Securitatea îi priesc și îl mențin în centrul atenției. E tot ce-și dorește fostul președinte. Miza lui este să bage PMP în parlament - va reuși, cu condiția să știe să gestioneze „moștenirea Udrea“ -, să-i ia fața lui Iohannis și PNL ca lider al dreptei. Prin ce mijloace o va face, asta e altă discuție, dar, dacă ne uităm la mesajul naționalist, antieuropean și, în special, contra justiției, e clar cam ce carte va juca. Pe de altă parte, e efectiv unicul politician cu un discurs coerent și adecvat momentului (a fost singurul care a luat poziție față de declarațiile lui Juncker). Fără îndoială, Băsescu va bulversa și mai mult scena politică, va aduce în principal deservicii PNL pentru că voturile se vor împărți pe dreapta, PSD va profita iarăși și va întreține previzibilul circ. Dar, paradoxal, era nevoie de Băsescu fie și pentru a scoate din letargie PNL și, cine știe, chiar pe Iohannis. Teoretic, bătălia se va da pentru poziția de lider al dreptei. Băsescu sau Iohannis? Nu mizez pe niciunul", scrie Andreea Pora, în Revista 22.
Sursa: stiripesurse.ro