"De principiu, suntem mulţumiţi de proiecţia bugetară. Dacă aţi urmărit observaţiile pe care eu şi domnul Blaga le-am făcut înainte de a se face public bugetul, am spus foarte clar că ştim că este un guvern de tranziţie, ştim că are nevoie sprijinul unei majorităţi parlamentare. Dar vrem să vedem investiţii publice mai mari, iar de la 33 la 37 e o creştere", a explicat Alina Gorghiu la Realitatea TV.
"Eu nu sunt avocatul domnului Cioloş... E un om pe care îl apreciez. Dar pot să fiu un om cât se poate de obiectiv. Din nefericire, la bugetul de stat se adună foarte puţini bani. Colectăm cel mai puţin din toate statele civilizate. Eu cred că nici nu punem degetul unde sunt vulnerabilităţi mari întotdeauna. Eu cred că ANAF-ul întotdeauna poate să îşi facă treaba şi mai bine. S-a demonstrat de-a lungul vremii că sunt domenii unde... şi aşa, bule de oxigen pentru unii când vine vorba de colectat grămăjoare, dar la bugetul de stat nu prea se varsă. Avem o problemă cu mediul privat. Şi aici, eu mă bucur că văd o mărire. A fost una din condiţiile pe care le-a pus pentru a putea susţine acest buget: să se mărească investiţiile şi într-un anumit procent au fost mărite aceste investiţii publice. Pentru că fără investiţii publice în economie nu o să poţi să generezi nimic", a completat co-preşedintele PNL.
Alina Gorghiu a făcut referire şi la un studiu recent al INS care vorbeşte despre rata sărăciei în România.
"Cifra sărăciei relative în România a ajuns la 24,5%, în condiţiile în care în ultimii trei ani, a fost 22%. Nimeni nu spune că Ponta ne-a adus într-o situaţie în care 5,39 de milioane de români sunt săraci. Şi atunci vreţi să vorbim despre o lege de o reajustării a ajutoarelor sociale? Pe de altă parte, noi în loc să vorbim despre scăderea taxării pe muncă, vorbim despre mai ştiu eu ce... Cum stă statul cu privatul? Tot o analiză recentă spune că din 58 de sectoare, 32 sunt plătite mai bine la stat ca la privat. Sunt lucruri care se spun de fiecare dată: vrem investiţii mai mari. A făcut-o în acest buget", a precizat aceasta.
"Avantajul major, necomparabil cu orice guvern politic, al acestui guvern condus de Dacian Cioloş este că poate să facă în mod real, autentic, o evaluare a resurselor administrative, o profesionalizare a acestor resurse şi să văd că acest domeniu va funcţiona exact aşa cum trebuie, în parametri corecţi pe performanţă, pe eficienţă. În momentul în care priotitatea e Educaţia - şi bugetul Educaţiei s-a mărit; bugetul Sănătăţii s-a mărit, la Apărare s-a mărit... În contextul acesta regional nu putem să vorbim despre o scădere a bugetului la Apărare. E foarte greu să corelezi priorităţile în România. La moementul acesta cam totul e prioritar", a completat Alina Gorghiu.