Toate informaţiile de care ai nevoie despre ALEGERILE PARLAMENTARE 2016: participare la vot, exit poll, rezultate alegeri pe judeţe şi partide, votul în diasporă le găseşti AICI
ALEGERI PARLAMENTARE 2016 exit poll: Rezultate exit poll la ora 13:00:
PSD – 47%
PNL – 28%
USR – 8%
ALDE – 4%
UDMR –4%
PMP – 3%
PRU – 2%
PER – 1%
ANM –1%
Nu Răspund – 2%
Prezența la vot este puțin mai mare ca la alegerile parlamentare din 2012 și față de alegerile parlamentare din 2008.
UPDATE. Până la ora 13.00, au votat 16,62% dintre români. Cei mai mulţi dintre votanţi provin din mediul urban, peste 53% din total.
Cele mai mare procentaje au fost înregistrat în judeţele Teleorman, 21,3%, Olt 21,03%, Dolj - 19,7%, Constanţa - 19,6%.
În Maramureş a fost înregistrată cea mai mică prezenţă din ţară, de 12,5%. În Bucureşti, prezenţa a fost de 12,6%.
UPDATE. Până la ora 10.30, au votat 7,4% dintre români. Cei mai mulţi dintre votanţi provin din mediul urban, peste 53% din total.
Alegătorii cei mai matinali au fost cei din judeţele Teleorman - prezenţă la vot de 11,07%, Olt - 10,6%, Dâmboviţa - 9,6%, Dolj - 9,5%, Giurgiu - 9,1%.
Cea mai slabă prezenţă la primele ore ale dimineţii se înregistrează în judeţele Bistriţa-Năsăud - 4,9%, Maramureş -5,02%, Sibiu - 5,3% În Capitală, au votat până la ora 10,30 peste 6,9% dintre alegători.
UPDATE. Până la ora 8.30, votaseră 1,2% dintre români. Cei mai mulţi dintre votanţi provin din mediul rural, peste 54% din total.
Alegătorii cei mai matinali au fost cei din judeţele Olt - prezenţă la vot de 2,6%, Dâmboviţa - 2,5% şi Teleorman - 2,5%.
Cea mai slabă prezenţă la primele ore ale dimineţii se înregistrează în judeţele Sibiu - 1,6%, Maramureş şi Timiş - 1,7%. În Capitală, au votat până la ora 8 peste 1,7% dintre alegători.
Secțiile de votare s-au deschis la ora 7 dimineaţa, iar peste 18 milioane de cetățeni români sunt așteptați la urne pentru a-și desemna reprezentanții în Parlament. 6.477 de candidați cer, duminică, votul dumneavoastră, pentru 448 de fotolii parlamentare, în 43 de circumscripții electorale.
Alegeri parlamentare calendar. Românii urmează să își aleagă reprezentanții în Parlament duminică, așa cum se prevede în Hotărârea Guvernului nr. 634/2016 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016. Votarea va începe de dimineață, la ora 7.00, și se va desfășura până la ora 21.00.
Campania electorală se termină sâmbătă, la ora 7.00, așa cum s-a stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 635/2016 pentru aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2016.
Alegeri parlamentare 11 decembrie: Sondaje, liste candidaţi, cum se defăşoară votul
Alegeri parlamentare calendar. Regulile ce trebuie respectate în perioada electorală sunt stabilite prin Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Astfel, în timpul campaniei electorale, deci până mâine dimineață, atât candidaţii și partidele politice, cât şi cetăţenii pot să-şi exprime opiniile, în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, a radioului, a presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă. Cu toate acestea, referitor la emisiunile despre alegeri, sunt interzise, începând de vineri:
- prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală;
- invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe;
- comentarii privind campania electorală.
Alegeri parlamentare calendar. Ce votăm? Ce este Parlamentul si ce fac parlamentarii?
La alegerile parlamentare vom alege, prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, pentru un mandat de patru ani, deputații și senatorii țării noastre. Camera Deputaților și Senatul alcătuiesc Parlamentul României.
Alegeri parlamentare calendar. Așa cum este prevăzut în Constituție, Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Astfel, Parlamenul reprezintă puterea legislativă și este una dintre cele trei puteri fundamentale din stat, alături de puterea judecătorească (instanțele judecătorești) și puterea executivă (Guvernul). În exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului, având atribuția de a adopta legi, hotărâri și moțiuni. Deși deputații și senatorii sunt cei care trebuie să vină, de obicei, cu propuneri de legi, inițiativa legislativă poate aparține și Guvernului sau cetățenilor.
Alegerea senatorilor şi deputaţilor se face prin scrutin de listă şi pe bază de candidaturi independente. Listele de candidați sunt propuse de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau de organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri. Sistemul electoral este bazat pe reprezentarea proporțională. Astfel, conform Legii nr. 208/2015, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.
PARLAMENTARE 2016. Neregulile din ziua votului pot fi sesizate pe monitorizare vot
Alegeri parlamentare calendar. Cum vei putea să votezi și unde
Alegeri parlamentare calendar. La alegeri au drept de vot cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. În schimb, nu pot vota debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie și nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege. În ceea ce privește actele necesare, se poate vota în baza oricărui document dintre cele enumerate mai jos, valabil în ziua alegerilor:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic sau paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Alegătorii trebuie să voteze numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Totuşi, dacă în ziua votării se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. În acest caz, vor fi înscriși pe listele electorale suplimentare.
Alegeri parlamentare 2016 România. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile din 11 decembrie
Alegeri parlamentare calendar. Circumscripţiile electorale sunt constituite la nivelul celor 41 de judeţe, o circumscripţie în municipiul Bucureşti şi o circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Numărul total al circumscripţiilor electorale este de 43, aşa cum se stabileşte prin Legea nr. 208/2015. Deci, alegătorii pot vota la secţia de votare la care sunt arondaţi sau, dacă nu se află în comuna, oraşul sau municipiul în care au domiciliul sau reşedinţa, pot vota la orice altă secţie din același judeţ.
Dacă nu ești sigur unde trebuie să te prezinți la vot și vrei să afli secţia de votare la care eşti arondat, accesează www.registrulelectoral.ro și introdu datele personale. În cazul în care constați că nu ești înscris în Registrul electoral sau ai fost înscris cu date eronate, poți sesiza birourile judeţene sau filialele Autorității Electorale Permanente (AEP).
Alegeri parlamentare calendar. În prezent, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de aproximativ 18,9 milioane, conform datelor de pe site-ul AEP. Registrul electoral reprezintă o bază de date centralizată în care sunt înregistrate și actualizate datele de identificare ale tuturor cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.
Alegeri parlamentare calendar. Cum se desfășoară votarea
Alegeri parlamentare calendar. Conform legislației electorale, fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. Votul este secret și personal, fiind interzisă votarea în numele altei persoane. De asemenea, este interzisă părăsirea secției de vot cu ştampile sau buletine de vot.
Tocmai pentru a se garanta respectarea acestor reguli și a evita cât mai mult posibil fraudarea, și de data aceasta alegătorii vor fi verificaţi electronic înainte de a-şi exercita dreptul de vot. În acest scop, se va folosi Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, care are un rol important în asigurarea corectitudinii procesului electoral, precum și Aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot, care asigură prelucrarea datelor de identificare ale alegătorilor și compararea acestora cu datele deja înregistrate. Mai multe despre acest sistem puteți găsi aici.
Alegeri parlamentare calendar. Accesul alegătorilor în sala de votare va avea loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Înainte de a vota, se va prezenta actul de identitate unei persoane din cadrul secţiei de votare, care se va ocupa de înscrierea CNP-ului în sistemul informatic. Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde opțiunea lor. Apoi, buletinul de vot trebuie îndoit și introdus în urnă în așa fel încât să nu fie vizibilă alegerea făcută. În caz contrar, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot.
Atenție! În cabina de vot nu pot intra în același timp două persoane. În principiu, este interzisă prezenţa oricărei alte persoane în cabina de vot, dar, dacă din motive temeinice un alegător nu poate vota singur, acesta poate alege un însoțitor pentru a-l ajuta. Totusi, persoana aleasă nu poate fi observator sau membru al biroului electoral.
Alegeri parlamentare calendar. Votul în străinătate
La aceste alegeri parlamentare, pentru prima oară, conform Legii nr. 288/2015 privind votul prin corespondență, românii care locuiesc în străinătate vor putea să voteze prin corespondenţă, dar pentru asta trebuie să fie înscriși în Registrul electoral. Perioada de înscriere în acest registru s-a încheiat pe 14 septembrie, iar cei care n-au apucat să opteze pentru votul prin corespondență urmează să voteze direct la secție, coform avocat.net.
Alegeri parlamentare calendar. În ceea ce privește votarea la secțiile de votare, s-au înființat 417 astfel de secții, așa cum este prevăzut în Hotărârea AEP privind stabilirea secțiilor de votare din străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016. Cele mai multe sunt în Italia (73), Spania (53) și Republica Moldova (35).
Alegeri parlamentare 2016 România. Lista candidaţilor pe judeţe şi partide
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi DIASPORĂ. Listele cu candidaţii la parlamentare din DIASPORĂ
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi BUCUREŞTI. Listele cu candidaţii la parlamentare din BUCUREŞTI
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi ALBA. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul ALBA
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi ARAD. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul ARAD
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi ARGEŞ. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul ARGEŞ
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi BACĂU. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul BACĂU
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi BIHOR. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul BIHOR
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi BRAŞOV. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul BRAŞOV
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi BRĂILA. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul BRĂILA
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi BUZĂU. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul BUZĂU
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi CLUJ. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul CLUJ
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi DOLJ. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul DOLJ
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi GALAŢI. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul GALAŢI
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi GORJ. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul GORJ
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi IAŞI. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul IAŞI
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi ILFOV. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul ILFOV
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi MUREŞ. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul MUREŞ
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi NEAMŢ. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul NEAMŢ
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi OLT. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul OLT
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi SĂLAJ. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul SĂLAJ
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi SIBIU. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul SIBIU
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi TIMIŞ. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul TIMIŞ
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi TULCEA. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul TULCEA
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi VASLUI. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul VASLUI
Alegeri parlamentare 2016 candidaţi VÂLCEA. Listele cu candidaţii la parlamentare din judeţul VÂLCEA