Năstase spune că, acum, la nivelul Uniunii Europene se poate vorbi despre o renaționalizare a politicilor europene. ''Uniunea Europeană se schimbă fundamental. Noi am intrat în Uniunea Europeană într-un moment când exista un entuziasm în interiorul Uniunii, exista un mare entuziasm în România, o mare speranță că România se va dezvolta cu fondurile europene, proiectele de preaderare avuseseră un mare succes. Între timp, lucrurile s-au schimbat, în Uniunea Europeană în primul rând. După 2004, după ce noi am încheiat negocierile, 2005 a însemnat deja un declin foarte puternic, politic în primul rând. Faptul că în Franța, Irlanda referendumurile au demonstrat o reacție negativă față de evoluțiile din UE, felul în care criza din 2008 a marcat evoluția internă în UE, toate acestea au creat o situație nouă și aș spune că asistăm la ceea ce aș numi o renaționalizare a politicilor europene'', a susținut Adrian Năstase.
Fostul premier a mai spus că schimbările din Uniunea Europeană necesită o reevaluare a intereselor și pozițiilor României. ''Ceea ce părea, într-un fel, o idee extraordinară, aceea a federației europene, ideea unei națiuni europene, toate acele proiecte extrem de ambițioase la nivelul Europei s-au topit în forme de egoism național pe care le vedem multiplicate și amplificate în ceea ce privește primirea sau respingerea migranților, diferite politici în domeniul economic și așa mai departe. Este evident că această schimbare în UE, care nu mai este uniunea în care noi am intrat, după 10 ani este profund schimbată, ar necesita o reevaluare a intereselor și pozițiilor noastre'', a afirmat Adrian Năstase. Acesta a vorbit și despre importanța care trebuie acordată, mai ales în plan economic, altor piețe. ''În mod normal bugetul UE pentru perioada până în 2020, pe o perioadă de șapte ani, bugetul este de 900 de miliarde. Gândiți-vă că este un buget pentru 500 de milioane de persoane pe timp de șapte ani. Este evident că acești bani nu vor mai putea fi folosiți pentru o dezvoltare intensivă și pentru o acoperire a decalajelor dintre Româniile noastre și țările membre UE.
De aceea multe dintre țările Uniunii Europene se orientează și spre alte zone, cum ar zona BRICS, zona formată din Brazilia, China, Africa de Sud, Rusia șamd. Noi am rămas blocați pe o linie politică lansată în 2005, care evident este extrem de importantă din punct de vedere al securității naționale, dar din punct de vedere al evoluțiilor economice, în mod evident, ar trebui să fie amendată, așa cum se întâmplă în relațiile altor state membre, cu țările din acest grup'', a mai spus Năstase. Fostul premier Adrian Năstase și-a lansat, joi, în prezența unui public numeros, la sediul Bibliotecii Județene "I. H. Rădulescu" Dâmbovița volumul "Cele două Românii''. ''Cartea pe care am adus-o aici era un pretext pentru a vă vorbi și ale vorbi și altora prin intermediul dumneavoastră'', a spus Adrian Năstase. Acesta a subliniat că, la Târgoviște, este prima apariția publică a sa, după lansarea oficială a cărții la București. ''După lansarea cărții la București aceasta este prima ieșire publică a mea. Mi-am impus o anumită conduită și din diferite motive și în calitate de spectator, sigur, privesc uneori mai mulțumit, uneori mai nemulțumit la ceea ce se întâmplă pe teren. Dar dincolo de acest sentiment de spectator, în mod evident, caut să definesc unele dintre lucrurile care mie mi se par importante la acest moment'', a mai spus Adrian Năstase.