Confruntată cu pericolul tot mai mare al crizei energetice, România are la dispoziție o soluție revoluționară: folosirea biomasei. Ea include tot materialul biologic care poate fi folosit ca şi combustibil sau în producţia industrială. Un proiect de lege care ar ajuta domeniul a fost depus recent în Parlament, susține inventatorul Iulian Horneț.
Acesta a dat și un exemplu al risipei uriașe care se face cu deșeurile. Pentru transportarea biomasei produse la nivelul întregii țări sunt cheltuite peste 12 miliarde de euro, în loc ca rezidurile să fie transformate într-o sursă de venit.
Inventatorul reclamă, în paralel, probleme legate de finanțarea acestui domeniu, despre care spune că ar putea ajuta considerabil România.
"Am reuși să trecem biomasa, în lege, de la deșeu la combustibil. Înainte cu 2 zile ca legea să fie promulgată, Ministerul Fondurilor Europene si al Investițiilor a emis o OUG care evită biomasa la finanțare. Am reușit, la Senat, să scoatem sintagma "cu excepția biomasei", dar ghidurile sunt deja făcute," a afirmat Iuliean Horneț.
Acesta a mai afirmat că, din păcate, trei proiecte pe fonduri europene au fost respinse. Unul dintre ele, în domeniul mediului, ar fi rezolvat problema deșeurilor, în vreme ce al doilea ar fi contribuit la obținerea de către România a independenței energetice. Cel de-al treilea proiect viza agricultura și ar fi ajutat la oprirea deșertificării și creșterea fertilității solului.