În urma ultimelor repartizări făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu doar trei zile înainte de începerea şcolii, s-au ocupat 225 de posturi, din care 32 în mediul urban şi 193 în mediul rural. Cele mai multe posturi ocupate au fost cele de învăţător, 59 la număr, apoi cele 31 de posturi de educator. O problemă cu care se confruntă învăţământul ieşean este criza profesorilor de limbi străine, în special de limba engleză şi franceză, unde deşi au fost ocupate 20 de posturi la catedra de engleză şi 30 la cea de franceză, şcolarii de la ţară se lovesc în continuare de imposibilitatea de a învăţa o limbă străină, informează Ziarul de Iași.
Deşi în multe cazuri există un om la catedră, acesta este titular la altă disciplină, în condiţiile în care, pentru o limbă străină trebuie obligatoriu personal calificat.
„Există o criză de profesori de limba engleză şi franceză la şcolile de la ţară. Avem mulţi suplinitori necalificaţi, fără studii superioare corespunzătoare postului. De regulă aceşti dascăli sunt localnici în comunele aflate la distanţă mare de oraşe şi cu o infrastructură deficitară“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.
În prezent, există în jur de 100 de dascăli suplinitori necalificaţi, la cele două discipline, dar şi pe postul de învăţător-educator.
Mai multe pe Ziarul de Iași.