"Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Dobrogea, Crișana, în cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei, Olteniei și Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului. În Maramureș, pe suprafețe extinse din Banat, nord-vestul, sud-vestul, local vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei și al Moldovei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim", arată specialiștii ANM.
În cultura porumbului, conținutul de apă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Dobrogea, pe suprafețe extinse din Crișana, Muntenia, Moldova, Oltenia, centrul, nord-estul, estul și sud-estul Transilvaniei. Rezerva de umiditate a solului se va situa la valori satisfăcătoare și apropiate de optim în Banat, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei și al Moldovei, local în estul Crișanei.
"În condițiile menționate, starea de vegetație a culturilor prășitoare neirigate va continua să se deprecieze îndeosebi în sudul, sud-estul și estul țării, ca urmare a stresului termic și hidric persistent din aer și sol. Totodată, se vor înregistra în continuare forțări stadiale, fenomenele de ofilire și uscare parțială/totală a aparatului foliar, procent ridicat de boabe șiștave la porumb și semințe seci la floarea soarelui, precum și plante sterile", se arată în prognoza agrometeorologică.
Cultura de floarea-soarelui își va definitiva înflorirea (100%), continuându-se maturitatea în ceară și deplină (10-100%), pe întreg teritoriul agricol al țării. Porumbul, în funcție de data semănatului și agrotehnica aplicată se va afla la maturitatea în lapte (40-100%) și ceară (10-100%) în cea mai mare parte a teritoriului agricol și chiar deplină (10-50%) în zonele de câmpie din jumătatea de sud a țării, îndeosebi la hibrizii extratimpurii și timpurii.
Citește mai multe pe Agerpres.ro.