Nea Ionică, aşa cum este cunoscut în Focşani, poate fi întâlnit aproape zilnic străbătând cu paşi înceţi, sprijinit de un baston, străzile oraşului sau la diverse manifestări cultural-artistice. Nu mai este la fel de sprinten ca în tinereţile sale, când colinda zilnic zeci de kilometri pentru a împărţi oamenilor pensiile şi plicurile cu veşti, asta pentru că nea Ionică a lucrat până la pensionare ca poştaş, potrivit Adevărul.
Născut pe 1 noiembrie 1912, în ţinutul Hotin din Basarabia, Ion Lungu a avut o copilărie nu tocmai fericită. Avea doar 4 ani când cazacii i-au gonit familia din sat. Deși i-a plăcut cartea, Ion Lungu nu a avut posibilitatea să-şi finalizeze studiile. Astfel că, aproape de vârsta de pensionare, s-a înscris la şcoala gimnazială din comuna vrânceană Milcovul, iar apoi a urmat şi cursurile serale ale Liceului Economic din Focşani. A obţinut diploma de Bacalaureat cu note de peste 8.00, în 1984.
„Am terminat cu specialitatea comerţ-contabilitate. Cel mai mult mi-a plăcut istoria, în care sunt autodidact. Dau lecţii multor profesori“, declară bătrânul.
În toamna anului 2012, în luna în care Ion Lungu a împlinit 100 de ani, municipalitatea din Focşani i-a conferit titlul de cetăţean de onoare al oraşului, pentru „apărarea drepturilor veteranilor de război din Focşani şi participare activă la viaţa socială şi culturală“.
Mai multe pe Adevărul.
Mai multe pe Adevărul.