Pe masura ce în oras se construieste tot mai mult, spatiile verzi se muta la etajul cladirilor. Astfel, griul se transforma in verde, iar cladirile cu fatada verde, cu pereti interiori imbracati in vegetatie sau cu gradini amenajate pe acoperis au devenit din ce in ce mai populare. Astfel de mici paradisuri urbane verzi exista si in Iasi, scrie Bzi.ro.
Unul dintre specialistii din domeniu din Iasi care a realizat deja un experiment de amenajare a gradinilor suspendate si sustine ca multe persoane adopta acest model de spatiu verde este Roxana Negrea, asistent universitar in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad".
Aceasta a amenajat impreuna cu studentii din cadrul Universitatii o gradina suspendata. "Experimentul meu este realizat în cadrul unui proiect POSDRU si are menirea de a putea recomanda cele mai pretabile specii florale pentru amenajarea gradinilor verzi. Am putut realiza amenajarea pe acoperis cu sprijinul rectorului Prof. dr. Vasile Vintu si prin indrumarea conducatoarei mele de postdoctorat Decan al Facultatii de Horticultura prof. univ. dr. Lucia Draghia. Avantajele exclusive ale unui acoperis verde sunt retentia marita a apelor pluviale, reducerea poluarii, a particulelor de praf, atenuarea zgomotului, cresterea izolatiei termice, protejarea eficienta a impermeabilizarii impotriva actiunii razelor ultraviolete, protejarea impermeabilizarii impotriva variatiilor de temperatura zi/noapte, vara/iarna si altele. Experimentul a fost realizat si la nivelul solului", a spus asistent univ. dr. Roxana Negrea.