Mărțișorul este simbolul primăverii. Se dăruiește astăzi doamnelor și domnișoarelor și este un șnur alb-roșu, care se poartă fie la încheietura mâinii, fie în jurul gâtului ori în piept sau păr.
Tradiții și obiceiuri de mărțișor. Ce trebuie să faci în primele zile din martie
Se spune că mărțișorul se pune la răsăritul soarelui și că acesta are puteri deosebite.
Superstițiile spun că acesta este asemeni unui talisman care te apără de forțe rele. El trebuie purtat până la data de 8 martie pentru a te proteja.
Dacă va fi dat mai devreme jos, acesta ne va aduce mare ghinion. Totodată, o altă regulă este că atunci când este dat jos, nu se aruncă, ci se prinde în ramurile unui pom fructifer pentru a-i aduce belșug, o roadă cât mai bogat în acel an.
Se spune că dacă pomului îi merge bine (înflorește, înverzește, face fructe) și copilului care a legat mărțișorul îi va merge bine. În alte zone ale țării, mărțișorul se poartă mai mult de 12 zile, până când apare primul pom înflorit.
Tot în următoarele zile din martie există și mai multe lucruri care sunt interzise. Spre exemplu, tradiția spune că gospodinele nu au voie să dea cu mătura sau să spele, pentru a nu aduce înapoi gerul Babei Dochia și pentru a nu da norocul afară din casă. Ele au voie, în schimb, să facă de mâncare.