Un pasaj interesant, legat de relația cu marile rețele de trafic de droguri, apare în cartea lui Pacepa, "Orizonturi roșii". Relatările fostului ofițer de inteligence trebuie privite cu oarecare rezervă, o serie de cercetători remarcând în memoriile sale aspecte fie exagerate, fie neconcordante sau imposibil de verificat. Pe de altă parte, este o certitudine că țări comuniste precum Bulgaria, România și Iugoslavia erau implicate în activități criminale ce vizau subminarea societății capitaliste.
TIR-URI CU ARME ȘI DROGURI, BAZĂ DE REFUGIU PENTRU TERORISM
"DIE a preluat controlul direct asupra întregului sistem TIR (Transport International Rutier) din România şi l-a reorganizat cu ajutorul serviciului de spionaj bulgar, care coordonează unul dintre cele mai mari parcuri TIR din Europa.
Camioanele TIR ale Bulgariei, oficial responsabile pentru transportarea rapidă a fructelor şi legumelor exportate, sunt adânc implicate în traficul de droguri şi arme din Bulgaria în Occident.
În 1974, majoritatea şoferilor de pe camioanele TIR româneşti au devenit ofiţeri conspiratori sau agenţi ai DIE. Ca şi colegii lor bulgari, aceşti şoferi fuseseră instruiţi să transporte clandestin oameni, arme şi droguri şi să preia materialele de spionaj depuse de agenţii externi ai DIE în căsuţele poştale create de rezidenţele DIE de-a lungul autostrăzilor occidentale", a scris Pacepa.
Fostul șef al spionajul sugerează că fostul lider comunist nu era străin de aceste activități, pentru că traficul de droguri al DIE era "menit să îngroaşe contul lui Ceauşescu".
"Majoritatea acestor operaţiuni secrete de transport se făceau cu camioanele TIR cu pereţi dubli sau în camioane legendate că transportă «poştă diplomatică», ce erau sigilate potrivit acordurilor internaţionale TIR şi nu puteau fi controlate la vămile străine”, a mai afirmat fostul adjunct DIE.
Adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe române până în 1978, Mihai Pacepa a primit azil politic în Statele Unite, declanșând un șoc fără precedent la vârful regimului comunist de la București. Potrivit raportului privind crimele comunismului, coordonat de sociologul și politologul Vladimir Tismăneanu și publicat sub egida președinției României, dezvăluirile făcute de Pacepa sunt comparabile cu cele furnizate de defectori celebri din țările comuniste vecine precum Germania Democrată sau Polonia.