Un parior de top este, în primul rând, un parior responsabil. Aceasta înseamnă că el alocă din start o sumă lunară fixă pentru această activitate, pe care nu o depășește sub nicio formă. Fondurile nu sunt semnificative în raport cu veniturile lunare, astfel încât pierderea lor nu produce nicio neplăcere. Astfel, jucătorul nu este stresat atunci când verifică biletul la Total bet sau la orice alt operator. Se poate gândi în liniște pașii următori.
Al doilea capitol în stabilirea strategiei de Money Management are ca temă fixarea țintei de profit, caracterizată de realism, în marja aceluiași joc responsabil. Pariorii profesioniști sunt mulțumiți cu un profit de 10% din bugetul de start, la finalul unui sezon. Ei lucrează, însă, cu sume mari. Un amator își poate propune un profit de 30-50% pe termen lung. Pentru că nu depinde de banii câștigați din pariuri, el poate risca ceva mai mult.
Stabilirea mizei, o decizie foarte importantă
Drumul de la bankroll-ul inițial până la atingerea țintei de profit este reprezentat de fiecare bilet plasat. În acest punct trebuie să vorbim despre cel de-al treilea reper al planului financiar, și anume miza pariului.
Sunt mai multe modalități prin care poate fi stabilită miza unui bilet. Cei mai mulți pariori de top raportează suma riscată la bankroll și la probabilitatea de câștig, reflectată de cota biletului. Nu există niște praguri „bătute în cuie”, fiecare stabilindu-și singur valorile în funcție de observațiile făcute în jurnalul de pariere. Iată un posibil plan pentru biletele cu o singură selecție:
- pe biletele cu cota între 1.20 și 1.40 se poate miza 10% din bankroll (nu sunt recomandate pariurile pe cote mai mici de 1.20);
- pe biletele cu cota între 1.41 și 1.60 se poate miza 7% din bankroll;
- pe biletele cu cota între 1.61 și 1.80 se poate miza 5% din bankroll;
- pe biletele cu cota între 1.81 și 2.20 se poate miza 3% din bankroll;
- pe biletele cu cotă mai mare de 2.20 nu este recomandat să se mizeze mai mult de 1% din banii din cont.
Aprecierea este mai dificilă în cazul biletelor cu mai multe selecții, deoarece cota acestora reflectă doar într-o foarte mică măsură probabilitatea de câștig. Totuși, se poate opta pentru următorul plan:
- pe bilete cu cota între 2.00 și 4.00 se poate miza 5% din bankroll;
- pe bilete cu cota între 4.01 și 8.00 se poate miza 3% din bankroll;
- e bilete cu cota între 8.01 și 15.00 se poate miza 1% din bankroll (nu sunt recomandate pariurile cu cote peste 15.00, întrucât au șanse minime de reușită și, pe termen lung, aduc pierderi);
Unii pariori își împart bankroll-ul inițial în mai multe bănci și parcurg planul financiar cu fiecare minibuget, până când ating ținta de profit.
Top 3 strategii la pariuri
Sunt și jucători care utilizează strategii de pariuri bazate pe miză progresivă, cele mai populare fiind Martingale și Fibonacci. Prima constă în dublarea mizei după fiecare pariu necâștigător. În cea de-a doua, miza este suma precedentelor două bilete, care sunt necâștigătoare. Ambele strategii funcționează pe cote de minim 3.00.
De exemplu, se poate folosi „Martingale” pe rezultat final „X” în campionatul României. Oțelul Galați a înregistrat patru remize în primele cinci etape ale sezonului 2022-2023.
Populară este și strategia Easy Money, care se bazează pe punerea unui procent mare din buget (sau chiar a întregului bankroll) pe un singur bilet care pare „foarte sigur”. Pariorii de succes nu apelează, însă, la această strategie.