De Crăciun, românii pregătesc preparate tradiţionale delicioase din carnea de porc. Printre acestea se numără și jumările de porc, care nu lipsesc din meniu. Totuși, puține gospodinele știu cum să le gătească ca la carte. Iată cum faceți jumări de porc crocante, după rețeta ardelenească!
Cum faci cele mai bune jumări de porc
De sărbători, românii preferă să taie porcul în ogradă și să prepare mâncăruri tradiționale. Se știe că preparatele făcute în casă sunt mult mai gustoase decât cele din supermarketuri. Așadar, dacă vreți să preparați jumări de porc anul acesta, este important să știți câteva trucuri pentru ca acestea să iasă crocante. Doar gospodinele de la țară știu să le pregătească cum trebuie.
Pentru rețeta de jumări de porc ca-n Ardeal, trebuie să folosiți slănină fragedă, împănată cu straturi de carne și șorici, de pe burta porcului. Aceasta se taie cuburi și se pune într-un ceaun cu apă, la foc mic, amestecând la fiecare 10 minute.
Așa ies crocante și fără pic de grăsime în ele
În acest fel, jumările devin mai uscate și mai crocante. Când bucățile încep să se rumenească, ele se iau cu o paletă cu găuri având grijă să nu rămână untura topită. De asemenea, când le scoateți din ceaun, presați-le ușor, pentru a scoate excesul de grăsime din ele. În plus, la 2 kilograme de jumări de porc, folosiți 600 de ml de apă.
Pentru a fi crocante, jumările de porc se așază pe șervețele de hârtie. Un alt aspect important este ca sarea grunjoasă să fie presărată peste jumări atunci când sunt încă sunt calde.
Rețetă simplă jumări de porc
Ingrediente
- 1-2 kilograme de slănină de porc, cu puțin șorici și mușchi pe ea
- 250 de mililitri de apă
- Sare, după gust
Mod de preparare:
Alegeți o bucată de slănină care are și șorici și câteva resturi de mușchi pe ea. Dacă este rumenit, șoriciul este mai crocant și gustos. Apoi tăiați slănina în bucăți de câte 2 – 3 centimetri fiecare și le puneți într-un ceaun cu fundul gros, împreună cu 250 de mililitri de apă.
Focul trebuie să fie mic, astfel jumările se vor lipi de fundul ceaunului. Întregul proces durează aproximativ o oră și jumătate. După ce jumările sunt gata, trebuie să le scoateți din untură și să le puneți pe un platou acoperit cu un prosop de hârtie. În acest mod, ele nu vor mai avea surplus de grăsime. Se presară sare grunjoasă peste ele și se servesc cu pâine proaspătă sau mămăligă.