Potrivit site-ului lefigaro.fr., în 2005, tabloul a fost cumpărat, într-o stare avansată de degradare, de un grup de negustori de artă americani. Datată în jurul anului 1500, pictura a fost atribuită la momentul respectiv lui Giovanni Antonio Boltraffio, un discipol al lui da Vinci. După ce a fost curăţat de diferitele straturi de vopsea şi restaurat, tabloul a fost arătat directorului muzeului National Gallery din Londra.
După numeroase expertize, pânza îi este atribuită lui Leonardo da Vinci în 2011, tabloul fiind considerat de experţii din domeniu una dintre cele mai importante descoperiri artistice din ultimii 100 de ani. Ulterior, National Gallery din Londra a arătat tabloul în cadrul expoziţiei "Leonardo da Vinci: pictor la curtea din Milano" (noiembrie 2011 - februarie 2012), iar capodopera a fost estimată la 120 de milioane de lire (146 milioane de euro), sumă explicată prin numărul redus de tablouri realizate de Leonardo da Vinci, dintre care o parte s-au pierdut.
Pe 3 martie, ziarul The New York Times a publicat ştirea conform căreia tabloul a fost cumpărat, în mai 2013, de un colecţionar anonim în timpul unei licitaţii private, organizate de casa de licitaţii Sotheby's, cu o sumă cuprinsă între 75 şi 80 de milioane de dolari. Conform cotidianului new-yorkez, detaliile vânzării au rămas secrete - aşa cum prevăd regulile licitaţiilor private - până în clipa în care detaliile achiziţiei au fost dezvăluite săptămâna aceasta de persoane din interior, printre care şi negustorul de artă londonez Anthony Crichton-Stuart.
"Este o pictură-trofeu, realizată de unul dintre cei mai importanţi artişti. Trebuie să punem în balanţă starea sa degradată cu faptul că a fost realizată de una dintre cele mai miraculoase şi semnificative personalităţi din întreg canonul artei occidentale şi, în acest sens, pare un preţ corect", a declarat Anthony Crichton-Stuart pentru The New York Times.
Tabloul "Salvator Mundi", care ar fi aparţinut regelui Carol I al Angliei (1600 - 1649), a fost expus ultima oară la sfârşitul anului 2012, la Dallas Museum of Art, care a încercat să îl cumpere.
Cunoscut atât datorită invenţiilor sale, precum şi datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind "Omul Vitruvian", Leonardo da Vinci (1452 - 1519) este, fără îndoială, o personalitate înaintea vremurilor sale şi un geniu universal. Modul de gândire şi descoperirile sale continuă să uimească şi în prezent, după mai bine de 500 de ani.
Printre cele mai cunoscute picturi ale sale se numără "Madona din grota cu stânci"/ La Vergine delle rocce" (1483), fresca "Cina cea de Taină" (1495-1497) şi "Gioconda" (1503-1507).