Scrumbia de Dunăre este peștele-minune, pe primul loc în topul celor mai gustoase și sănătoase. Este foarte indicat mai ales pentru diabetici și cardiaci.
Scrumbia este extrem de eficientă în prevenirea infarctului, fiind o opțiune excelentă pentru cei expuși riscului de recidivă. Studiile au arătat că reduce riscul de tromboză și ajută și la prevenirea depresiei, a asteniei.
Secretul acestui pește miraculos - Scrumbia de Dunăre - constă în schimbarea metabolismului din momentul intrării în Dunăre (de la apă sărată la apă dulce) pentru reproducție și până la revenirea ei în Marea Neagră.
Ce conține scrumbia
Pe lângă gustul său savuros, scrumbia oferă o gamă variată de nutrienți. Pentru diabetici, este o alegere excelentă datorită conținutului său nutritiv. O porție de 100 de grame conține 230 de calorii, 20 de grame de colesterol, 3000 de mg de acizi omega-3 și 250 de mg de acizi omega-6, esențiali pentru inimă.
Scrumbia este o sursă importantă de vitamine precum A, C, D, E, K, B6 și B12. De asemenea, este bogată în magneziu și seleniu, având beneficii semnificative în combaterea anumitor tipuri de cancer. Pe lângă acestea, oferă și aportul necesar de calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc și sodiu pentru o sănătate optimă.
Diverse studii au confirmat că adăugarea scrumbiei în dietă reglează nivelul hormonal și elasticitatea capilarelor, reducând astfel riscul de formare a cheagurilor de sânge și depozitelor de colesterol. Prin conținutul său bogat de vitamina K, ajută la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățește sistemul imunitar și metabolismul.
Pentru a beneficia de toate nutrienții, alege scrumbie proaspătă, cu carne întinsă și umedă. Depozitează peștele la congelator în hârtie, nu în plastic. Decongelează-l la frigider timp de 24 de ore înainte de preparare pentru a menține intact conținutul său valoros.
Femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de scrumbie pentru o perioadă, deoarece acest tip de pește conține mercur. Este recomandat să nu-l consume timp de câteva luni pentru a evita eventualele riscuri asupra sănătății.
Carnea de scrumbie reduce semnificativ riscul de tromboză şi ajută la prevenirea depresiei
Studiile arată că peştele consumat de cel puţin două ori pe săptămână reduce semnificativ riscul de tromboză, osteoartrită şi afecţiuni tiroidiene. De asemenea, protejează vederea datorită vitaminei A pe care o conţine.
Grăsimea Scrumbiei de Dunăre este formată din acizi graşi polinesaturaţi care înlesnesc curăţarea vaselor de sânge reuşind aproape integral eliminarea grăsimilor care se depun pe pereţii lor.
Datorită acizilor graşi conţinuţi, consumul de scrumbie ajută la prevenirea depresiei, a asteniei de primăvară şi a depresiei postpartum. Şi tot acizii graşi Omega 3 sunt responsabili de menţinerea sănătăţii creierului, prevenind sau încetinind declinul cognitiv şi afecţiunile asociate cu îmbătrânirea, cum este boala Alzheimer, scrie universulargesean.ro.
Ce fel de pește este mai bun - Specii de pește pentru consum: Care este cel mai sănătos pește
Cele mai bune tipuri de pește, altele decât scrumbia, care sunt recomandate pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, includ:
Somonul: Un pește bogat în acizi grași omega-3, proteine de calitate și vitamine esențiale pentru sănătatea inimii și a sistemului nervos.
Macroul: O sursă excelentă de nutrienți, cum ar fi vitaminele B și D, și acizi grași esențiali, care ajută la reducerea inflamațiilor și susțin funcțiile cognitive.
Sardinele: În ciuda dimensiunii mici, acestea sunt o sursă puternică de acizi grași omega-3, vitamina D și calciu, susținând sănătatea oaselor și a sistemului circulator.
Heringul: Conține proteine, vitamine și minerale esențiale, inclusiv acizi grași omega-3, benefice pentru inimă și sistemul imunitar.
Păstrăvul: Un pește cu conținut scăzut de grăsimi și bogat în proteine, vitamine B și minerale, promovând sănătatea generală.
Ce tipuri de pește ar trebui să fie evitate
Tonul alb (Albacore): Conține nivele mai mari de mercur și ar putea fi recomandat să se limiteze consumul, în special pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Păstrăvul de cultură: Unele păstrăvi de cultură pot conține cantități semnificative de substanțe chimice și antibiotice, motiv pentru care este recomandat să se aleagă surse mai naturale și mai sănătoase.
Creveții de cultură: Pot fi expuși la substanțe chimice sau antibiotice folosite în acvacultură. Optează pentru creveți sălbatici sau din surse mai puțin tratate chimic.
Este important să alegi peștele proaspăt și să-l prepari în mod corespunzător pentru a menține nutrienții și beneficiile pentru sănătate, indiferent de tipul ales.
Sursa: doctorulzilei.ro