Profesorul de neurologie David Raichlen, specializat în biologia umană și evoluție, la Universitatea din California de Sud, a împărtășit această avertizare alarmantă într-un episod recent al podcastului lui Steven Bartlett, „Diary of a CEO".
Profesorul Raichlen, ale cărui cercetări includ legăturile dintre exerciții și sănătatea creierului, a discutat despre impactul perioadelor lungi de ședere asupra creierului.
El a avertizat că persoanele care stau multe ore pe zi, fie din cauza stilului de viață, fie a locului de muncă, au un risc mai mare de demență. „Dacă stai timp de 10 ore pe zi în comparație cu nouă ore pe zi, riscul de demență crește cu aproximativ 10%. Dacă stai timp de 12 ore pe zi, riscul de demență crește cu aproximativ 60%. Este o problemă cu care trebuie să ne confruntăm."
Meseriile care implică statul prelungit includ roluri precum recepționeri, șoferi de autobuz, scriitori, piloți, șoferi de tren, judecători, ingineri software, contabili și designeri grafici. Alte meserii pot include dispeceri, operatori de introducere a datelor și șoferi de vehicule grele.
Raichlen a spus: „În ultimele decenii am realizat că poți genera noi neuroni, în special în zonele cheie ale creierului, cum ar fi hipocampul - asociat cu memoria. Această creștere a noilor neuroni poate fi cheia pentru prevenirea sau amânarea acestor boli neurodegenerative care au un impact mare asupra creierului îmbătrânit."
Despre modul în care putem genera noi celule cerebrale, expertul a spus: „Cantitatea optimă de activitate fizică este de 150 de minute pe săptămână, dar doar 25% dintre adulții din SUA îndeplinesc aceste ghiduri. Adulții mai în vârstă fac doar două până la patru minute pe zi.
Dar există aceste activități mici care aduc beneficii mari, generând noi neuroni și acești neuroni se integrează în părți cheie ale creierului.” El a menționat, de asemenea, că studiile sugerează că fiind activi ar putea ajuta la împiedicarea îmbătrânirii prea rapide a creierului nostru.
„Poate chiar preveni dezvoltarea bolii Alzheimer sau a altor tipuri de demență.", a spus specialistul.
Un studiu din septembrie 2023 publicat în JAMA arată că dacă nu te miști mult timp timp de 10 ore sau mai mult pe zi, ai șanse mai mari să dezvolți demență mai târziu.
În studiu, care a cuprins 50.000 de persoane fără demență, care au purtat un accelerometru la încheietura mâinii timp de o săptămână pentru a-și urmări mișcarea zilnică a avut rezultate uimitoare. După șase ani, cercetătorii au verificat cine fusese diagnosticat cu demență și au comparat acest lucru cu citirile de activitate de la începutul studiului.
Au descoperit că cei inactivi cel puțin 10 ore pe zi aveau mai multe șanse să dezvolte demență decât cei care se mișcau mai mult.
Sursă text: Click!Sănătate