Producatorii de la Hollywood de astazi nici nu s-ar uita la femeile care reprezentau idealul corporal al anilor ’30. Dar nu doar astazi exista presiune asupra femeii in ceea ce priveste felul in care trebuie sa arate, si la inceputul secolului XX era promovat un anumit ideal de trup feminin pentru care multe reprezentante ale sexului frumos au facut sacrificii majore.
Odata cu trecerea timpul, distanta dintre “corpul ideal” si trupul real al femei s-a marit. Spre exemplu, daca in 1975 diferenta la indicele de masa corporala dintre modele si femeile de rand era de 8%, in prezent aceasta diferenta a depasit 23%. Cu alte cuvinte, modelele au devenit din ce in ce mai slabe si mai inalte, in timp ce femeile de rand s-au rotunjit din ce in ce mai mult.
Dar care erau idealurile de frumusete de acum un secol si cum au evoluat ele in timp?
1900-1910 – la inceputul secolului idealul trupesc feminin era cel dictat de artistul grafic american Charles Dana Gibson. Desenele lui au dezvoltat fascinatia pentru femeile cu silueta clepsidra la inceputul secolului XX, la vremea respectiva idealul feminin implicand o talie exagerat de subtire, un bust voluptuos si un posterior si solduri proeminente.
Anii ’20 – aceasta perioada a fost marcata de dansurile quick-step si slow-foxtrot, iar pentru interpretarea lor femeile trebuiau sa fie “libere”. Mai exact, sa nu poarte corset sau haine foarte incomode, iar lungimea rochiile sa fie mai mica. Mai mult, neavand talie evidentiata ca pana atunci, dansatoarele aveau un look considerat chiar masculin. In felul acesta a aparut idealul femeii anilor ’20, un ideal considerat scandalos de multi la vremea respectiva. De ce? Pana atunci era inadmisibil ca unei femei care danseaza sa i se vada cum ii salta sanii. Mai mult, dansatoarele lasau la vedere, datorita miscarilor de dans, gleznele si chiar genunchii si chiar adoptau obiceiuri considerate masculina la vremea respectiva, cum ar fi fumatul si sofatul.
Vezi mai multe pe lyla.ro.