„Copiii nu ar trebui să petreacă mai mult de două ore pe zi în prezența telefoanelor, computerului și TV-ului. El spune că cei care au petrecut mult timp pe dispozitivele electronice aveau o funcție cognitivă cu 5% mai mică decât alte persoane cu vârste cuprinse între opt și 11 ani", a explicat Jeremy Walsh, doctor la Institutul de Cercetare CHEO din Ottawa.
Câte ore ar trebui să petreacă copilul în fața ecranelor
Efectele tehnologiei asupra copiilor sunt cu dus și întors. Există jocuri care îi fac să fie mai alerți, mai atenți, care le antrenează rezolvarea de probleme. Dar beneficiile sunt depășite de efectele nocive, mai ales dacă timpul petrecut în compania telefonului, tabletei sau laptop-ului este îndelungat.
„Este important ca tinerii să păstreze un echilibru corect între aceste activități. Comportamentele și activitățile zilnice contribuie la dezvoltarea creierului și a capacității cognitive. Am constatat că mai mult de două ore petrecute în fața ecranelor sunt asociate cu dezvoltarea cognitivă mai săracă a copiilor", a declarat cercetătorul Jeremy Walsh.
Astfel, timpul pe care ar trebui să-l petreacă un copil cu vârste cuprinse între doi și cinci ani nu trebuie să depăşească o oră pe zi. Bineînțeles, acest timp scade dacă există afecţiuni oftalmologice care pot fi agravate de aceste obiceiuri (miopie sau strabism de exemplu).
După vârsta de cinci ani, putem mări acest timp la maxim două ore pe zi, însă cu pauze în care ochii să privească la distanţă. Există și o regulă care spune că distanţa optimă de vizionare ar trebui să fie în jur de 3,5 metri pentru un ecran de 80 centimetri.