Dacă ouăle sunt foarte proaspete, coaja lor se curăță greu, ceea ce îți poate da bătăi de cap și prelungește timpul pe care îl petreci în bucătărie. Dar dacă ți-am spune că am găsit metoda ideală prin care să uiți complet de această problemă? Ei bine, pentru a-ți ușura viața, tot ce trebuie să faci este să fierbi ouăle în apă minerală (carbogazoasă). Cine s-ar fi gândit? În plus, pentru a te asigura că decojitul nu îți va pune la încercare nervii, adaugă în apă puțin oțet.
Pe lângă această metodă cunoscută de puțini, mai există o cale prin care să scoți oul fiert întreg din coajă. Curăță doar o parte din el, apoi introdu o linguriță pe care să o împingi ușor între găoace și miez, până ce oul se desprinde complet. Acest truc s-a „viralizat” prin intermediul TikTok-ului, după ce mai mulți internauți s-au filmat încercând această metodă simplă, care nu dă greș.
@tamdexter Nah game changer!! #fyp #foodhacks #hacks ♬ Boy's a Liar Pt. 2 - PinkPantheress & Ice Spice
Când vine vorba de ouă, mai există câteva „trucuri” pe care bucătarii amatori ar trebui să le cunoască. De exemplu, atunci când fierbi oul, adaugă puțină sare în apă pentru a preveni eventualele crăpături. De asemenea, dacă spargi un ou și scapi o bucățică de coajă în bolul/cratița/oala/tigaia în care pregătești preparatul, cel mai ușor mijloc de a îndepărta reziduul fără să te chinui este cu ajutorul apei. Cum? Foarte simplu: umezește-ți degetul în apă și presează-l ușor pe „așchia” ce își face de cap, astfel, bucățica răzleață se va lipi imediat de deget și o vei putea scoate fără probleme. Un alt sfat prețios? În momentul în care spargi un ou pentru a vărsa conținutul său într-un preparat, nu îl lovi de marginea bolului, pentru a evita desprinderea bucăților din coajă; în schimb, sparge-l de o suprafață plată (blatul de la bucătărie sau masa).
Pentru amatorii de deserturi, care sunt nevoiți să separe albușul de gălbenuș, următorul sfat este mai mult decât binevenit. Sparge cu grijă oul într-un bol, apoi, cu ajutorul unei sticle, absoarbe gălbenușul în interiorul acesteia și mută-l într-un alt recipient. Dacă totuși nu ai la îndemână o sticlă și te consideri prea stângaci/stângace, sparge oul în mână și folosește-ți degetele pe post de strecurătoare. Astfel, albușul va cădea, iar gălbenușul va rămâne în palmă.
De asemenea, chiar și pentru iubitorii de ouă umplute sau „poșate”, există tot soiul de procedee de simplificare a preparării. De pildă, dacă dorești să faci ouă umplute, dar ți se pare că nu reușești niciodată să le tai drept, folosește o ață subțire. Înfășoară oul în ață și strânge-l până ce se taie perfect în două. Iar acum, pentru cei care vor să gătească ou poșat, dar nu au găsit metoda ideală de a-l fierbe fără să se împrăștie în apă, am identificat noi soluția. Ia un polonic din metal și unge-l cu puțin ulei, golește interiorul oului în el și introdu-l ușor în apa care deja fierbe, și în care ai adăugat anterior puțină sare și puțin oțet. După ce a deprins o culoare albicioasă la suprafață, răstoarnă oul cu grijă în apă și lasă-l să mai fiarbă puțin, până ajunge la textura dorită de tine.
Acum, că știi toate aceste trucuri, cu siguranță treaba în bucătărie va fi de 10 ori mai ușoară. Și nu uita, oricât de multe trucuri și rețete ai cunoaște, dacă nu pui puțină dragoste în mâncare, nu va ieși la fel de gustoasă.