Una dintre cele mai mari provocări rămâne efectuarea unei operații în spațiu. În acest sens, un studiu îți arată de ce realizarea acestora este aproape imposibilă.
„Astronauții sau viitorii coloniști vor întâlni în mod inevitabil o serie de patologii comune în timpul călătoriilor de lungă durată”, notează autorii studiului. Ei avertizează că pot apărea și noi patologii, din cauza lipsei de greutate, a expunerii la radiațiile cosmice și a traumelor.
De ce nu se pot efectua operații în spațiu
A fi astronaut nu este nici pe departe o meserie atât de ușoară pe cât pare, deoarece spațiul poate afecta organismul în foarte multe feluri, de la atrofierea mușchilor până la modificările cardiovasculare.
De aceea, astronauţii plecaţi în spaţiu au nevoie să consume în jur de 3.000 de calorii pe zi, deoarece ei fac multă gimnastică pentru a-şi menţine un tonus muscular bun.
Însă, ceea ce este și mai înspăimântător este faptul că în spațiu este aproape imposibil să se efectueze operații. Asta din cauza lipsei de greutate și de fluide ale corpului. Iată de ce nu este posibil.
În primul rând, atât pacienții, cât și chirurgii vor trebui să fie legați, conform unor operații experimentale efectuate într-o microgravitație simulată. Apoi ar mai fi și faptul că din cauza lipsei gravitației intestinele nu stau acolo unde ar trebui, iar riscul de perforare accidentală este mai mare decât în mod normal.