Oprește notificările
Dependență de social media este alimentată de notificările care nu se opresc niciodată. Întotdeauna va există ceva nou de urmărit, de citit sau un mesaj la care să răspunzi. Care este cel mai simplu lucru pe care îl poți face în acest sens? Să îți oprești notificările. Oferă-ți o pauză de la social media și ține-te ocupată cu alte activități: citește o carte bună fără întreruperi, vizionează filmul preferat sau ieși la o plimbare în natură și deconectează-te de la tot.
Este momentul să nu mai acorzi atât de multă importantă imaginii tale din social media
La finalul zilei, cu toții știm că social media nu reflectă realitatea. Utilizatorii își editează fotografiile, pozează de 100 de ori până găsesc acel cadru perfect și creează conținut care nu reflectă realitatea. Teamă de a rămâne în urmă și de a nu fi suficient este mai prezența că oricând. Este momentul să realizezi că, la finalul zilei, aceste lucruri nu te definesc pe ține că persoană. Trebuie să fii mulțumită cu ține și cu viață ta, nu cu aparențele din social media.
Găsește alte hobby-uri
Pentru cei mai mulți oameni, social media a devenit un înlocuitor pentru alte hobby-uri sau activități zilnice. Încearcă să găsești și alte lucruri care îți aduc bucurie: găsește cursuri care să te pasioneze, gătește un preparat delicios sau fă-ți un abonament la sala.
Nu îți ține telefonul pe noptieră
Încearcă să lași telefonul în altă camera atunci când te pui la somn. Vei evita orele de somn pierdute dând scroll pe social media și vei avea un somn mult mai odihnitor. Încearcă să citești câteva pagini înainte de culcare, astfel încât să te relaxezi. Achiziționează-ți un ceas cu alarmă și vezi cum rutină ta de somn se va schimbă complet!
Nu intră pe social media atunci când te trezești
Primul lucru pe care îl faci când te trezeșți este să îți verifici profilul de Facebook sau de Instagram? Nu lasă știrile negative și energia altor oameni să îți afecteze ziua, încă de la început! Stabilește o rutină de dimineață sănătoasă, în care să te focusezi doar pe ține și pe nevoile tale. Fă un dus, mănâncă un mic dejun sănătos și bogat în proteine, oferă-ți puțîn timp pentru meditație. Amână cât mai mult momentul în care începi să dai scroll pe social media.
Lasă telefonul acasă
Atunci când conjunctură îți permite acest lucru, lasă-ți telefonul acasă. Pleci în weekend cu partenerul tău să va relaxați la o cabană? Ai putea să te lipsești de telefon și să petreceți cât mai mult timp împreună. Mergi la sala? Lasă telefonul în vestiar și concentrează-te pe ceea ce ai de făcut. Ieși în oraș cu prietenă cea mai bună? Ține-ți telefonul în geantă, pe modul silențios. Într-adevăr, acest lucru nu este întotdeauna realizabil, însă fiecare reușită contează, chiar și dacă este vorba de un interval scurt.
Cere ajutor
La finalul zilei, orice dependență poate fi tratată cu ajutor specializat. Dacă simți că dependență de social media îți afectează performanță la locul de muncă, relațiile cu cei din jur și per total, calitatea vieții, nu ezită să ceri părerea unui specialist. Acesta te va ajută să identifici care sunt cauzele acestei dependențe și vei obține instrumentele necesare astfel încât să gestionezi problema mult mai bine.