Înghețata este unul dintre cele mai iubite deserturi din lume! Se găsește peste tot, atât ambalată, cât și vrac, dar poate fi făcută și acasă. Nu mulți dintre cei care o savurează știu însă cum a apărut acest desert. Cine a inventat înghețata și din ce era făcută la început. În Europa a fost adusă de Marco Polo.
Cum a apărut înghețata
Cu greu ne-am putea imagina în prezent verile fără a avea la dispoziție înghețată. Indiferent de aroma preferată, înghețata ne ajută să ne răcorim în zilele toride, însă mulți o consumă și în sezonul rece. Înghețata pe care o știm în prezent este însă foarte diferită de cea care se prepara la început. Dacă acum avem la dispoziție zeci de sortimente de înghețată cremoasă, făcută fie cu lapte, fie cu smântână pentru gătit, la început aceasta era obținută printr-un procedeu mult mai simplu.
Înghețata își are originea în China și există mai multe teorii cu privire la ingredientele din care era făcută la început. Mulți vor fi surprinși să afle că acest desert a apărut în urmă cu aproximativ două mii de ani. Una dintre teorii susține că poporul chinez prepara înghețata amestecând zăpadă și gheață aduse de pe munte cu fructe, vin și miere.
Mai târziu, înghețata a început să fie făcută dintr-un amestec de lapte, orez și diverse arome de fructe, precum și gheață. La început, acest desert era considerat o delicatesă și era rezervat doar celor bogați.
Cine a inventat înghețata
Nu se știe exact cine a avut ideea de a amesteca gheață cu fructe și cu miere pentru a crea acest desert, însă un lucru este cert: înghețata a fost inventată de către chinezi. Aceasta era servită regilor, fiind un desert perisabil și greu de obținut, mai ales atunci când temperaturile erau ridicate.
În Europa, înghețata a fost adusă de către Marco Polo. Cu mult timp înainte însă, vestea existenței acestui desert a ajuns la urechile împăratului roman Nero, care și-a dorit să guste înghețată. El și-a trimis oamenii în munți pentru a aduce zăpadă și gheață, care au fost amestecate cu nectar, fructe și miere, pentru a obține acest desert.
La finalul secolului al XIII-lea, Marco Polo a adus din China în Italia rețeta de înghețată mai apropiată de cea pe care o știm în prezent. Aceasta era obținută din zăpadă amestecată cu lapte de iac și avea o consistență mai cremoasă. În anii 1500, când Caterina de Medici din Florența s-a căsătorit cu regele francez Henry II, a adus în Franța rețeta de înghețată.
Înghețata în România
Desertul a început să fie preparat în numeroase restaurante și chiar vândut pe stradă. La începutul anilor 1600, regele Charles I al Marii Britanii a ajuns în Franța, unde a gustat acest desert. I-a plăcut atât de mult, încât a vrut să cumpere rețeta de la bucătarul francez.
Pe teritoriul României, se spune că prima dată s-a mâncat înghețată la curtea domnitorului Dimitrie Cantemir. Acesta era cucerit de desert, motiv pentru care ar fi cerut să fie săpată în pământ o ghețărie, pentru a se bucura tot anul de înghețată.