Un alt mare avantaj al chiflelor de casă este că îți va fi foarte ușor să personalizezi aromele și texturile. De exemplu, poate vrei o chiflă mai crocantă sau poate urmezi o dietă specifică, cum ar fi dieta keto, caz în care poți încerca să schimbi făina albă cu făina de migdale. De asemenea, poți adăuga semințe de floarea soarelui, condimente sau ierburi aromatizate după bunul plac.
Totodată, poți controla cantitatea de sodiu și zahăr din rețetă. Având în vedere faptul că un consum exagerat de sare și zahăr poate avea efecte nedorite asupra sănătății tale și ținând cont că anumite produse din comerț pot contribui la un aport excesiv al acestor nutrienți, este mai bine să-ți faci tu singură chifla. În acest fel, poți reduce aportul de sodiu și zahăr zilnic.
Același lucru poate fi spus și despre numărul de calorii, conservanți, îndulcitori adăugați și alți aditivi. Unii producători adaugă ingrediente precum bromat de potasiu, ulei hidrogenat, grăsimi trans, sirop de porumb bogat în fructoză și azodicarbonamidă, substanțe care cresc termenul de valabilitate al produsului, dar, din păcate, au efecte negative asupra sănătății.
Nu în ultimul rând, procesul de fabricare al pâinii îți poate aduce multe beneficii mentale, contribuind la creșterea relaxării și stării de bine. În plus, satisfacția de a face ceva cu mâinile tale este neprețuită.
Echipamentul necesar pentru prepararea chiflelor
Să faci chifle nu este un proces foarte complicat și nu necesită echipamente complexe. Ai nevoie de o rețetă bună de chifle de casă, un timp total de aproximativ 2 ore și 30 de minute, ingrediente sănătoase, un bol de sticlă, un mixer și un cuptor bun.
Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie și cum să le folosești pentru a obține chifle moi, pufoase și delicioase!
Ingrediente pentru drojdie:
- 1/2 cană apă caldă (atenție- caldă, nu fierbinte)
- 1 lingură drojdie instant sau uscată
- 1 linguriță zahăr granulat
Ingrediente pentru aluat:
- 2 căni de apă caldă
- 1/2 cană de unt nesărat topit
- 1/3 cană zahăr granulat
- 1 lingură sare
- 6-7 căni de făină universală sau integrală
Mod de preparare:
- Într-un bol mic de sticlă, amestecă apa caldă, drojdia și zahărul.
- Lasă să stea timp de 10 minute sau până când devine spumoasă. Acest pas nu este necesar din punct de vedere tehnic atunci când folosești drojdie instant, dar îl poți face oricum, astfel încât să fii sigură de succesul chiflelor tale.
- În vasul unui mixer cu suport sau într-un castron foarte mare dacă alegi să frămânți manual aluatul, amestecă cele 2 căni de apă caldă, untul, ⅓ de cană de zahăr și sare.
- Adaugă drojdia și amestecă până se combină, fie cu mâna, fie cu mixerul.
- Adaugă făina, câte o cană pe rând și amestecă bine. Începe cu 4-5 căni de făină, amestecând până când fiecare este încorporată.
- Cu cât te apropii de final, cu atât adaugi mai puțină făină dintr-o dată. Adaugă până la 6-7 căni de făină în total, foarte treptat la final, până când aluatul se devine o minge netedă, moale și nu se lipește de părțile laterale ale mixerului. Când îl atingi, ar trebui să fie neted și ușor lipicios, dar nu foarte lipicios.
- Pune aluatul într-un castron mare ușor uns cu ulei și acoperă cu folie de plastic sau cu un prosop curat de bucătărie.
- Pune la loc cald și lasă să crească până se dublează, aproximativ 1,5 ore.
- După ce a crescut, descoperă aluatul, taie și întinde 20-24 de chifle pe o tavă de copt tapetată cu folie de copt.
- Lasă să crească (fără a le acoperi) într-un loc cald timp de 30-90 de minute (drojdia instant va fi mai rapidă) până se dublează.
- Coace la 180 de grade Celsius timp de 15-20 de minute, până se rumenesc frumos.
Sfaturi și trucuri pentru chifle perfecte
Pentru a obține chifle pufoase și delicioase, este nevoie nu doar să ai o rețetă bună de chifle de casă, ci să apelezi la câteva trucuri în bucătărie.