„Tulburările de somn, cum ar fi insomnia, apneea obstructivă de somn sau sindromul picioarelor neliniștite, sunt mult mai comune decât s-ar crede. Din păcate, mulți pacienți nu le conștientizează sau nu le acordă importanța cuvenită până când impactul asupra sănătății devine evident,” explică dr. Crăciun-Chiriță.
Potrivit specialistei, în perioada sărbătorilor se remarcă mai multe schimbări în programul obișnuit al oamenilor. Cinele târzii, întâlnirile cu familia sau petrecerile pot duce la dereglarea programului de somn, acest lucru influențând în mod negativ ritmul circadian, ceea ce face mai dificilă adormirea și trezirea la ore regulate.
Totodată, în lista factorilor care influențează calitatea somnului în perioada sărbătorilor se regăsește consumul excesiv de alimente și alcool, stresul și anxietatea precum și lumina artificială excesivă.
„Mesele bogate, în special cele târzii, pot suprasolicita sistemul digestiv, influențând negativ calitatea somnului. În plus, consumul de alcool, deși inițial poate induce somnolență, afectează fazele profunde ale somnului, făcându-l mai puțin odihnitor. Stresul și anxietatea reprezintă un alt factor care influențează calitatea somnului. Pregătirile, cumpărăturile și gestionarea relațiilor familiale pot contribui la stări de anxietate care ajung să interfereze cu somnul. Nu în ultimul rând, lumina artificială excesivă, provenită de la expunerea la ecrane digitale, poate inhiba producția de melatonină, hormonul responsabil pentru reglarea somnului,” a arătat medicul.
Citește continuarea pe Click!Sănătate