Cu siguranță ai mai auzit acest termen, așa că o să îți spunem că un acatist este un imn de laudă, închinat lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau unuia dintre sfinți, o rugăciune care ne ajută la nevoie sau atunci când avem un necaz.
Termenul de acatist vine din grecescul „ahatistos” care înseamnă a așează-te sau stai jos. Se numește așa pentru că în timpul acestor rugăciuni nu stăm jos în strane, ci în picioare sau în genunchi în față icoanei sfântului spre care ne îndreptăm rugăciunile.
Acatistele conțîn mai multe cântări de laudă și de rugăciune către Mântuitor, Sfânta Fecioara și alți Sfinți. Aceste cântări se numesc condace și icoase. Fiecare condac se termină cu „Aliluia” în timp ce fiecare icos se termină cu „Bucură-te, mireasă, pururea fecioara sau Bucură-te, sfinte… etc”.
Cel mai cunoscut acatist este Acatistul Maicii Domnului sau al Bunei-Vestiri, iar acesta este compus din 25 de cântări de laudă către Sfânta Fecioara. Acesta se citește mai ales la Utrenia din Sâmbătă a cincea a Postului Mare, adică denia de Vineri seară, și a fost alcătuit de Patriarhul Serghie al Constantinopolului.
Acatistul are două sensuri, primul este de slujba închinată persoanelor Sfintei Treimi, Maicii domnului sau anumitor Sfinți, dar și cel de foaie scrisă, unde credincioșii trec numele care doresc să fie pomenite în cadrul acestor slujbe. Bineînțeles, în acest articol ne vom concentra pe cea de-a două parte.
Cum se scrie un acatist
Primul pas pe care îl faci atunci când scrii un Acatist, este să treci dată în partea drepta sus a foii, iar în mijloc să scrieți titlul Acatist.
Acatistele se pot da și pentru un număr mai mare de zile: 7 zile, 10 zile, 30 de zile, 40 de zile, tre luni, șase luni sau un an. În ele se trec numai celor vii sau celor morți, însă de multe ori la aceste slujbe se fac mijlociri numai pentru cei în viață, nu și pentru morți.
Foarte important este și ordinea în care treceți numele persoanelor pentru care vrei că preotul să se roage. Iată cum se scrie corect un Acatist:
Preotul care te-a botezat
Preotul care te-a cununat
Preotul care îți este duhovnic
Nașii de botez
Nașii de cununie
Părinți
Frați
Socri
Cumnați
Tu, soțul și copiii
Finii de cununie
Finii de botez
Bunici
Unchi
Matuse
Verișori
Prieteni