Nou-născuți și copii mici
Proaspetele mame au tendința de a supraîncălzi camera în care nou-născutul petrece cel mai mult timp. Cele două-trei zile petrecute în maternitate au rolul de a face trecerea de la 37 de grade Celsius din spațiul intrauterin la mediul ambiant. Odată ajuns acasă, bebelușul trebuie să se acomodeze la o temperatura de 22, maxim 23 de grade. În niciun caz mai mult, mai ales dacă este anotimp rece.
Diferențele prea mari de temperatura dintre camere sau dintre casă și aer liber poate duce la creșterea sensibilității.
Pe măsură ce bebelușul crește, la vârstă de un an, temperatura de 21 de grade este suficientă, chiar recomandată.
Copii
21 de grade este temperatura optimă pentru somn. Copiii au tendința de a se dezveli, motiv pentru care este recomandat să aibă pijamale cu mânecă lungă și crac întreg în anotimpul rece, iar vara e suficient chilotul și un maiou subțire.
În anotimpul rece (noiembrie-martie), se recomandă să se lase o porțiune neacoperită. Un crac ridicat, mânecile suflecate sau să se doarmă fără șosete, pentru că micuțul să-și poată regla temperatura corporală mai ușor, în caz de supraîncălzire. Instinctiv, acesta scoate de sub plapumă partea cu mai multă piele expusă, pentru a se răcori.
Adulți
Temperatura recomandată pentru adulți este de 18.5-19 grade, însă unii se simt confortabil la 20 de grade. Aici e discutabil, fiecare fiind obișnuit de mic cu alte obiceiuri.
De ce o temperatura recomandată de 18.5 grade? În mod natural, temperatura corpului scade noaptea, metabolismul bazal fiind cel responsabil de dozarea energiei destinate fiecărei funcții. În timpul somnului profund temperatura scade și cu un grad și începe să crească spre sfârșitul ciclului de somn. Prin menținerea unei temperaturi scăzute, corpul este menținut în starea de somn profund mai mult timp, asigurându-se o mai bună odihnă.
Pentru reglarea și mai eficientă a temperaturii se recomandă dormitul în chiloți sau pantaloni scurți, pentru a putea scoate picioarele de sub plapumă.