Ziua fără vase murdare
Acelaşi lucru în fiecare zi. Scoatem vase din dulap, le murdărim, le spălăm, le usucăm şi apoi le punem înapoi în dulap.
De Ziua fără vase murdare (#NoDirtyDishesDay), marcată în Statele Unite la 18 mai, această nebunie fără sens este oprită. În această zi, nu murdărim şi nu spălăm vase. Dar cum se poate face acest lucru? Unii oameni mănâncă toate mesele la restaurant astăzi. Alţii folosesc vase şi tacâmuri de unică folosinţă. Sunt şi oameni care mănâncă doar alimente ambalate sau fără ambalaj şi care pot fi consumate fără ustensile - sunt răspunsurile oferite de site-ul daysoftheyear.com.
Vesela de unică folosinţă nu este chiar o inovaţie recentă. Farfuria din hârtie a fost inventată în 1867 de germanul Hermann Henschel. În timp ce la acea vreme era mai mult vorba de comoditate, curând, în 1908, a devenit o chestiune de sănătate publică. În acea perioadă, tuberculoza era o problemă majoră. Când doctorul american Samuel J. Crumbine a văzut că unul dintre pacienţii săi bea din sursa comună de apă, a ştiut că ceva trebuie să se schimbe.
El a iniţiat o mişcare pentru a înlătura ustensilele comune folosite la sursele publice. Acest lucru i-a determinat pe inventatorii americani Hugh Moore şi Lawrence Luellen să creeze unul din cele mai faimoase pahare de unică folosinţă, paharul Dixie.
Această inovaţie a dus la o creştere masivă în popularitate a veselei de unică folosinţă, printre care boluri şi farfurii de unică folosinţă, ambalaje din hârtie pentru alimente şi tacâmuri din lemn. Acestea au devenit rapid modalitatea obişnuită de a servi masa muncitorilor care lucrau în diferite locuri, cum ar la poduri, baraje şi drumuri. În anii 1940 a avut loc o explozie a fabricilor pentru echipamente de apărare, iar vesela de unică folosinţă a fost folosită pentru a-i hrăni pe angajaţii acestora.