Inca din anul 1945, oamenii de stiinta de la publicatia "Bulletin of the Atomic Scientists" trimit informari Consiliului de Securitate al ONU cu privire la pericolul la care omenirea este expusa in fata holocaustului nuclear, scrie gizmodo.com. Momentul critic a fost atins in anul 1960.
Atunci, omenirea se afla la doar doua minute de ora zero pe un "Ceas al Apocalipsei", totul din cauza pericolului nuclear pe care il prezentau mai multe state. Acum, oamenii de stiinta de la aceeasi organizatie spun ca suntem la doar cinci minute de ora zero a Apocalipsei nucleare.
Organizatia respectiva e fondata de cativa cercetatori care au participat la "Experimentul Manhattan". Ei colaboreaza cu numerosi laureati ai Premiului Nobel, acestia analizand multe informatii pentru a face o asemenea estimare.
Pericolele vin din mai multe tari
Ei au mentionat si propunerea lui Barack Obama, presedintele SUA, ca Rusia si tara sa sa reduca numarul de focoase nucleare pe care le detin la 1.000, de la 1.500, atat cat au in prezent. El a vorbit despre acest plan la o zi dupa alegerea presedintelui iranian Hassan Rouhani, cel care a schimbat abordarea Iranului in problematica nucleara.
Totusi, in intreaga lume, o mare cantitate de materiale nucleare ramane neasigurata, prezentand un pericol destul de mare pentru omenire. Dupa aceasta propunere a lui Obama, Rusia a acordat la scurt timp azil politic fugarului american Edward Snowden, cel care a deconspirat activitatea de urmarire depusa de NSA la nivel global, inclusiv in privinta unor politicieni de prim rang.
Se pare ca in China are loc un efort de modernizare si marire a arsenalului nuclear al tarii. India si Pakistan continua sa isi mareasca si ele cantitatea de armament nuclear de care dispun. Ambele tari testeaza numeroase arme, inclusiv unele nucleare.
India are in plan construirea unei flote submarine nucleare si dezvoltarea unui sistem de aparare impotriva rachetelor balistice. Acesta ar putea crea mari probleme pe continentul asiatic, in cazul in care va fi construit. Coreea de Nord a facut in 2013 un alt test nuclear, sfidand intreaga lume si provocand reactii prompte din partea marilor puteri.