Probabil că și tu te-ai întrebat ce este mai avantajos, să cumperi un apartament nou sau unul vechi? Iar curiozitatea ta este cât se poate de naturală, în condițiile fluctuațiilor pieței imobiliare din ultimii ani, luând în considerare incertitudinile economiei globale și cântărind bine situația geopolitică la nivel internațional, variabile ce pot influența valoarea de piață a locuințelor.
În rândurile de mai jos, ne-am propus să-ți prezentăm câteva detalii importante care te vor ghida mai ușor în procesul pe care îl parcurgi către cea mai bună alegere pentru nevoile și bugetul tău, dacă vrei să-ți cumperi un apartament în 2024. Vom analiza avantajele și dezavantajele fiecărui tip de proprietate în parte, pentru ca tu să ai mai multă claritate asupra celor două opțiuni la care te raportezi - apartament nou sau vechi de cumpărat.
Apartament nou - Avantaje
Oferta de apartamente noi de vânzare în București, Iași, Cluj, Timișoara, dar și în alte orașe mari din România, a tot crescut în ultimii ani. Iar achiziționarea unui apartament nou în 2024 vine cu o serie de avantaje pe care e bine să le iei în calcul.
Design modern și facilități actualizate
Apartamentele noi sunt proiectate pentru a răspunde nevoilor actuale, oferind spații deschise, finisaje moderne și tehnologii de ultimă generație. Locuințele nou ridicate sunt, de obicei, parte a complexurilor rezidențiale ce includ și facilități care te-ar putea avantaja, cum ar fi săli de fitness, spații verzi, magazine mai aproape de casă, pază și zone de joacă pentru copii.
Eficiență energetică și costuri de întreținere reduse
Construcțiile noi sunt realizate cu materiale și tehnologii care asigură o eficiență energetică superioară. Practic, locuințele noi sunt gata izolate și au propriul sistem de încălzire, independent de rețeaua publică de alimentare cu agent termic. Acest lucru se traduce prin facturi mai mici la utilități, dar și printr-un impact redus asupra mediului.
Personalizare înainte de finalizarea construcției
Cumpărătorii apartamentelor noi au posibilitatea de a personaliza locuințele în diverse moduri, de la alegerea finisajelor, până la modificarea configurației interioare, în funcție de stadiul construcției la momentul achiziției. Asta te poate scuti de renovări ulterioare, deci de un disconfort fizic și material.
Apartament nou - Dezavantaje
Credem că important să afli și care ar putea fi dezavantajele unui apartament nou, înainte de a lua o decizie finală.
Prețuri de achiziție mai ridicate
Apartamentele noi pot avea un preț mai mare per metru pătrat, comparativ cu apartamentele vechi, deși aceasta nu e o regulă general valabilă. De exemplu, conform unui studiu recent, în București, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a ajuns la 1.705 euro/metru pătrat în ianuarie 2024, cu o creștere de 10% față de anul anterior.
Riscul întârzierilor în construcție
Atunci când cumperi un apartament nou, există întotdeauna riscul ca termenele de finalizare să nu fie respectate, ceea ce poate duce la întârzieri în mutarea ta în noua locuință. Amânarea lucrărilor nu ține întotdeauna de constructor, ci poate depinde de avizele de construcție, întârziate câteodată chiar de către autorități.
Neconformități
Din păcate, uneori, proprietarii de apartamente noi se pot confrunta cu probleme de calitate sau cu neconformități care necesită intervenții ulterioare, ceea ce va adăuga costuri și inconveniente neașteptate la investiția pe care o credeai a fi transparentă și singulară. De aceea, credem că e foarte important să te informezi corect în ceea ce privește istoricul constructorului cu care semnezi contractul, mai ales dacă stadiul lucrărilor de construcție este unul incipient.
Apartament vechi - Avantaje
Dacă vrei să nu excluzi de pe lista de posibilități și apartamentele construite acum câțiva ani, iată care ar fi principalele avantaje de a investi într-o locuință veche.
Localizare mai bună
Multe dintre apartamentele vechi sunt situate în zone centrale sau în cartiere cu acces facil la mijloace de transport în comun, magazine și servicii de care s-ar putea să fii interesat. Cu alte cuvinte, dacă vei locui într-un apartament vechi, poți fi sigur că vei pierde mai puțin timp în trafic, până la destinația ta de zi cu zi, ceea ce s-ar putea să te avantajeze mai mult pe termen lung.
Prețuri ceva mai accesibile
În unele cazuri, apartamentele vechi pot avea prețuri de achiziție mai mici, comparativ cu cele ale locuințelor noi. Iar acest detaliu s-ar putea să fie unul decisiv pentru tine, dacă bugetul pe care îl ai la dispoziție pentru acest tip de investiție este unul mai restrâns.
Apartament vechi - Dezavantaje
Nu putem ignora nici dezavantajele apartamentelor vechi, pe care ți le expunem și ție.
Costuri ascunse
Deși prețul de achiziție poate fi unul mai mic, renovarea unui apartament vechi poate ajunge la costuri semnificative, care, în final, pot chiar depăși prețul unui apartament nou. De aceea, e important să analizezi cu atenție fiecare detaliu al locuinței, înainte să bați palma cu proprietarul, sau să ceri ajutorul unui specialist în construcții, pentru a primi o validare autorizată dacă apartamentul pe care vrei să-l treci pe numele tău merită sau nu investiția.
Eficiență energetică scăzută
E binecunoscut faptul că cele mai multe dintre apartamentele vechi pot avea o eficiență energetică mai scăzută, ceea ce se traduce prin facturi mai mari la utilități și un impact mai mare asupra mediului. Lipsa izolației pereților sau lipsa geamurilor de calitate ar putea reprezenta, în timp, un mare disconfort.
Probleme structurale
Construcțiile vechi pot ascunde probleme structurale sau de întreținere care nu sunt imediat evidente, dar care vor necesita investiții suplimentare pentru reparații. Din păcate, multe dintre clădirile vechi de locuințe din majoritatea orașelor din România sunt vulnerabile în fața cutremurelor, în lipsa consolidării lor, și multe pot avea probleme de infiltrații.
Decizia de a cumpăra un apartament nou sau vechi în 2024 depinde, așadar, de o serie de factori personali și financiari. Pe de o parte, apartamentele noi oferă modernitate, eficiență energetică și posibilitatea de personalizare, dar au, de obicei, un preț mai mare. Pe de altă parte, apartamentele vechi atrag prin localizarea lor, însă pot ascunde costuri suplimentare cu renovările și întreținerea.
Așadar, înainte de a face o astfel de investiție, este esențial să te informezi temeinic, să evaluezi toate opțiunile pe care le ai și să iei în considerare atât nevoile tale actuale, cât și planurile pe care le ai pe termen lung.