Ministrul a anunţat că preluarea competenţelor Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) va fi realizată de 42 de procurori, dintre care 12 vor fi în Bucureşti. Aceşti procurori vor fi desemnaţi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Cătălin Predoiu a declarat, într-o conferinţă de presă, că scopul este desfiinţarea SIIJ.
"Scopul proiectului este desfiinţarea SIIJ, de la data adoptării priectului de lege. Pentru investigarea infracţiunilor care erau în competenţa secţiei, am găsit un model din modul de funcţionare al Parchetului European, 12 procurori în centru, la Bucureşti, şi un număr de 30 de procurori în ţară, câte doi procurori pe fiecare Curte de Apel, în total 42 de procurori care investighează infracţiunile care erau în competenţa SIIJ. Procurorii sunt desemnaţi de plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de CSM, prin plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General. Cei 30 de procurori din Curţile de Apel vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel. Procurorii din Parchetul General vor fi propuşi de procurorul general, procurorii din cadrul Parchetelor Curţii de Apel vor fi propuşi plenului CSM de prim-procurorii de la Curţile de Apel”, a afirmat ministrul Justiţiei.
El a precizat că procurorii desemnaţi vor trebui să aibă o vechime de 15 ani pentru procurorii de la Parchetul General, respectiv 12 ani de la Parchetele Curţilor de Apel, calificativul "foarte bine" la ultimele evaluări şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar.
Cătălin Predoiu a mai afirmat că procesul de selectare a procurorilor va începe în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii.
Ministrul Justiţiei îşi doreşte ca proiectul de desfiinţare al SIIJ să fie aprobat până în 31 martie
"Proiectul va sta în dezbatere publică până la data de 31 ianuarie. Vom colecta propunerile care se vor face, apoi proiectul va primi o formă finală şi va fi transmis CSM pentru aviz. După obţinerea avizului, înaintăm proiectul către Guvern. Scopul nostru este să ne încadrăm cu această procedura într-un termen care să permite Parlamentului să adopte proiectul de lege până la 31 martie”, a explicat Predoiu.
Ministrul a precizat că dosarele existente la SIIJ vor fi transmise de Parchetul General la parchetele competente.
La SIIJ sunt 7.000 de dosare, care au fost gestionate de cinci procurori
"Sunt 7.000 de dosare la SIIJ, au fost gestionate de cinci procurori. Cu certitudine, această alcătuire a noului sistem care va lua locul SIIJ va fi mult mai eficientă decât ceea ce avem în prezent, nu numai prin numărul mai mare de procurori, 42 de procurori în loc de cinci, dar un alt câştig pe care l-am urmărit este că ducem în teritoriu acest efort de investigaţie, de anchetă, ceea ce până în prezent nu se putea face", a precizat Cătălin Predoiu.
El a adăugat că astfel va fi exista garanţia unor anchete obiective şi imparţiale.
"Vom avea garanţia unor anchete obiective, imparţiale, garanţia independenţei judecătorilor şi procurorilor, dar şi eficienţa eforturilor de combatere a infracţionalităţii, atât cât e, în sistemul judiciar”, a precizat Predoiu.