„Urmare a interesului manifestat de către reprezentanții mass-media cu privire la evenimentele derulate în cadrul unui festival care a avut loc în municipiul București în perioada 03 – 05 iunie 2022, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:
Pe rolul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura centrală au fost înregistrate, până în prezent, un număr de 74 cauze penale, dintre care 70 la data de 09.06.2022, constituite ca urmare a înaintării proceselor – verbale de constatare întocmite de către organele cu atribuții de asigurare și menținere a ordinii publice cu ocazia activităților desfășurate de acestea în contextul festivalului menționat mai sus.
Actele de constatare au vizat comiterea infracțiunii de deținerea de droguri de risc și de mare risc pentru consum propriu.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, structură specializată în combaterea infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism, efectuează urmărirea penală în aceste cauze, potrivit dispozițiilor art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă nr. 78/2016, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc/trafic de droguri de mare risc și deținerea de droguri de risc/de mare risc pentru consum propriu.
Precizăm că, în vederea justei soluționări a cauzelor, substanțele identificate și ridicate cu ocazia constatării infracțiunilor, urmează a fi trimise laboratoarelor de analiză și profil al drogurilor.
Aspectele de interes public urmează a fi comunicate după realizarea activităților și dacă divulgarea acestora nu afectează mersul anchetelor penale.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a transmis DIICOT.