„Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian. Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (…) şi pedeapsa de 4 ani închisoare (…), pedepse ce au fost contopite prin sentinţa penală nr. 1385/08.05.2014 pronunţată de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală, în dosarul nr. 1745/3/2014* (…) stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare”, se arată în minuta instanţei.
Ce înseamnă Reabilitarea judecătorească?
Reabilitarea judecătorescă este instituția de drept, care acordă posibilitatea fostului condamant de a cere înlăturarea consecințelor unei condamnări, posibilitate care operează la cerere în urma îndeplinirii unor termene.
Astfel, fostul condamnat poate fi reabilitat, la cerere, de către instanța de judecată, după împlinirea următoarelor termene, după cum urmeaza:
- 4 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depaseste 5 ani;
- 5 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depaseste 10 ani;
- 7 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii mai mare de 10 ani sau in cazul pedepsei detentiunii pe viata, comutata sau inlocuita cu pedeapsa inchisorii;
- 10 ani, in cazul condamnarii la pedeapsa detentiunii pe viata, considerata executata ca urmare a gratierii, a implinirii termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau a liberarii conditionate.
Reabilitarea este un mijloc de stingere a consecințelor extrapenale și cu caracter perpetuu, care derivă din condamnare, măsuri menite să ocrotească anumite interese publice, respectiv incapacitățile, decăderile, nedemnitățile sau interdicțiile.