„Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr.668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Sectia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
Dispune începerea judecăţii.
Obligă inculpatul la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din Camera de consiliu, astăzi, 7 octombrie 2021”, se arată în minuta instanței.
Procurorii DNA au dispus la începutul anului punerea în mișcare a acțiunii penale față de Călin Popescu Tăriceanu, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, în perioada în care era premier.
Concret, Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800 de mii de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță.
În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei.
Suma de 800.000 $, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul lui Tăriceanu pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.