Procurorii DIICOT și polițiștii au organizat acțiunea când bărbații negociau un transport de cocaină. Mai departe, „spălau” banii obținuți prin achiziționarea de yacht-uri, mașini de lux, ceasuri sau alte obiecte. Anchetatorii români au colaborat cu cei americani în operațiune.
Procurorii și polițiștii români au organizat trei operațiuni în aceeași zi pentru prinderea în flagrant a membrilor grupării Hell\"s Angels – filiala din țara noastră, bănuiți de trafic internațional de droguri de mare risc, spălare de bani și comandarea unui omor.
„În urma activității desfășurată de procurorii DIICOT, polițiștii români au reușit să împiedice un asasinat comandat de un cetățean român. Acesta plătise membrilor grupării o sumă de bani pentru a comite omorul”, a declarant ministrul de Interne, Marcel Vela.
Mai precis, potrivit DIICOT, în cadrul negocierilor pentru transporturile de cocaină, reprezentanții români ai grupării au cerut și ei o parte din droguri furnizorilor și au discutat despre asasinarea unui membru al unei grupări rivale.
„În cadrul primei activități operative au fost depistați, într-un apartament din București doi cetățeni neozeelandezi, membri ai grupării Hell’s Angels, urmăriți internațional prin Interpol, imediat ce au negociat plata unei cantități mari de cocaină și urma să fie trimisa din Mexic în Noua Zeelandă”, a declarat Sergiu Popescu de la Direcția Combatere a Criminalității Organizate (DCCO).
În cea de-a doua operațiune, într-un depozit, a fost prins un alt membru al grupării după ce stabilise detaliile pentru preluarea unui transport de cocaină.
„Cea de-a treia acțiune operative, desfășurată tot în 18 noiembrie, a constat în surprinderea, într-o localitate din județul Ilfov a liderului grupării din România, urmărit și el internațional prin Interpol, având asupra sa 50 de mii de euro în numerar și actele de proprietate a două imobile, reprezentând o parte din plata unei cantități de cocaină care ar fi treb să ajungă în România”, a mai declarat Sergiu Popescu. După descinderi, procurorii au ridicat 12 motociclete, două mașini de lux, o armă letală, precum și 200.000 de dolari.
„Membrii grupării erau implicați și în operațiuni de spălare de bani, achiziționau obiecte de lux, iahturi, autoturisme de lux, ceasuri, pe care le transportau de pe un continent pe altul. Ei utilizau în transferurile ilegale de bani și criptomonede”, mai spune reprezentantul DCCO.
Alături de polițiștii români au participat politiști, investigatori și doi procurori din Statele Unite ale Americii. Ministerul Afacerilor Interne a asigurat și suport aerian prin dronele din dotare”, a mai declarant Marcel Vela.
Investigația a durat mai bine de nouă luni. Anchetatorii DIICOT spun că liderii grupării sunt în detenție într-o închisoare din Noua Zeelandă și că, prin intermediari, controlau toate detaliile tranzacției. Hells Angels Motorcycle Club este cel mai cunoscut club de motocicliști din lume. A fost fondat în California, în 1948. La început, a fost un fenomen exclusiv californian, dar din 1961 s-a extins dincolo de granițele americane: primul club din afara SUA a apărut în Auckland, Noua Zeelandă.